Novo istraživanje: Dobar holesterol ipak ne štiti kao što se to smatralo

Zdravlje 26. nov 202209:468 komentara
Izvor: Shutterstock

Lipoprotein visoke gustine (HDL) ili kako se često naziva "dobar" holesterol možda ipak nije toliko koristan u predviđanju rizika od srčanih bolesti i zaštiti kao što se ranije mislilo.

 

U istraživanju iz 70-godina prošlog veka otkriveno je da su visoki nivoi HDL holesterola povezani sa niskim rizikom od srčanih bolesti srca, što se od tada koristi u proceni rizika od ovih bolesti, piše CNN.

Povezane vesti

Ali, u istraživanju su bili uključene samo osobe bele rase.

Novo istraživanje pokazuje da su niski nivoi HDL holesterola povezani sa većim rizikom od srčanih udara kod belaca, ali to ne važi ii za ljude crne rase.

Takođe, nije utvrđeno da viši nivoi HDL holesterola smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti za obe rase.

U istraživanju su se koristili podaci hiljade osoba bele i crne rase. Učesnici su imali najmanje 45 godina, a njihovo zdravlje analizirano je u proseku od deset godina.

Naučnici su otkrili da visoki nivoe lipoproteina niske gustine (LDL) holesterola i triglicerida predviđaju rizik od srčanih bolesti kod obe rase.

Napominju da je potrebno više istraživanja da bi se otkrili razlozi rasne razlike između HDL-a i rizika od srčanih bolesti.

Ističu da se fokus mora usmeriti na kontrolu povišenog LDL-a i druge faktore povećanog rizika kardiovaskularnih bolesti, prenosi N1 Zagreb.

Komentari

Vaš komentar