Oboleli od karcinoma mogli bi da imaju slabiju zaštitu nakon vakcinacije

Zdravlje 12. mar 202113:30 > 13. mar 2021 12:103 komentara
Izvor: Foto: Shutterstock

Osobe koje su obolele od karcinoma slabije su zaštićene nakon prve doze vakcine Fajzer/Biontek protiv koronavirusa od drugih osoba, pokazalo je britansko istraživanje koje ukazuje i da se kod obolelih od karcinoma ne sme kasniti s drugom dozom vakcine.

Prema rezultatima studije biomedicinskog istraživačkog centra Instituta „Francis Crick“ u Londonu i londonskog univerziteta „King’s College“ tri nedelje nakon prve doze vakcine otkrivena su antitela kod 39 odsto obolelih od solidnih tumora, odnosno tumora koji pogađaju kompaktne organe, a ne krv.

Povezane vesti

Antitela su pronađena kod 13 odsto obolelih od karcinoma krvi.

To znači da je više od polovine obolelih od karcinoma koji su primili prvu dozu Fajzera imalo veoma slabu zaštitu od virusa.

Poređenja radi, kod osoba koje ne boluju od karcinoma tri nedelje nakon prve doze vakcine kod 97 odsto pronađena su antitela.

Kada su osobe obolele od solidnih tumora primile drugu dozu vakcine tri nedelje nakon prve doze, kod 95 odsto je porastao nivo antitela.

Među onima koji su trebali da čekaju duže na drugu dozu nije bilo povećanja zaštite.

Pet nedelja nakon prve doze antitela su otkrivena kod 43 odsto obolelih od solidnih tumora, osam odsto kod obolelih od karcinoma krvnih ćelija i sto odsto kod osoba koje nisu bolovale od nekog karcinoma, što znači da kasnije davanje druge doze nije dovelo do nekog jačanja zaštite kod oboljelih od karcinoma.

„Ti podaci o odgovoru na vakcinu kod obolelih od karcinoma ukazuju da bi razmak od 12 nedelja između dve doze kod vakcine Fajzer-Biontek mogao da ostavi mnoge obolele od karcinoma izložene riziku teškog oblika kovida-19“, rekli su naučnici.

U Britaniji se trenutno druge doze vakcina daju stanovništvu s razmakom do 12 nedelja nakon prve doze.

Zbog toga je naučnica Šiba Iršad, koja je učestvovala u istraživanju zatražila hitno preispitivanje strategije vakcinisanja za osetljive grupe.

Studijom je bilo obuhvaćeno 205 učesnika i ona još nije prošla naučne recenzije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar