Osobe sa srčanim bolestima nikako ne bi trebalo da čiste sneg

Zdravlje 27. jan 202314:30
Shutterstock

Oboleli od srčanih bolesti izloženi su povećanom riziku od preteranog naprezanja srca na niskim temperaturama, a u najgorem slučaju to može da dovede do srčanog udara

Sneg nameten pred kućnim pragom obično poziva vlasnika da ga očisti, ali ljudi sa srčanim bolestima trebalo bi dva puta da tazmisle pre nego što krenu u akciju, savetuju doktori jer kombinacija telesnog napora, temperature ispod nule i slabo srce mogu da izazovu ozbiljne medicinske posledice.

Povezane vesti

Doktori savetuju ljudima koji su lečeni od bolesti srca da se ne naprežu kada temperature padnu ispod nule.

Krvno sudovi se sužavaju pri niskim temperaturama i opterećuju srce koje mora da radi više kako bi snadbelo kiseonikom vaskularni sistem, objašnjava kardiolog drTomas Vojtlender.

Osobe kojima je dijagnostikovan visok krvni pritisak, srčani zastoj, koronarna bolest srca, angina pektoris, fibrilacija atrijuma ili duboka venska artroza u nozi moraju da budu posebno oprezni kada dođu hladni dani.

To međutim ne znači da ne smeju da budu aktivni u zimskim danima. Kardiolozi svakako savetuju lagane šetnje.

Nemačko kardiološko udruženje savetuje srčanim bolesnicima da nose šal ili masku preko nosa i usta jer će tako u respiratorni sistem stizati topliji vazduh.

Pri veoma niskim temperaturama srčanim bolesnicima savetuje se da ipak ne napuštaju kuću, kao i da vežbaju u zatvorenom prostoru.

Ovo udruženje upozorava na studije koje pokazuju da su hladni domovi opasni za srčane bolesnike. Dakle svi koji imaju srčanih tegoba trebalo bi da borave u zagrejanom prostoru, prenosi 24 sata.hr.

Komentari

Vaš komentar