Otkriveno koja metoda smanjuje povratak kancera debelog creva za čak 28 odsto

Zdravlje 28. jan 202322:244 komentara
Shutterstock

Stručnjaci su pozdravili "izvrsnu" novu studiju koja pokazuje da hemoterapija primenjena pre operacije u ranoj fazi kancera debelog creva za 28 odsto smanjuje opasnost od povratka te bolesti.

Studija koju je finansirao „Cancer Research UK“ ukazuje da bi oboleli od karcinoma debelog creva imali bolje izglede u zavisnosti od toga kako primaju hemoterapiju.

Povezane vesti

Prema novom režimu, pacijenti bi trebalo da primaju hemoterapiju šest nedelja pre operativnog zahvata, a nakon njega još 18 nedelja čime imaju veće izglede da pobede bolest, navode autori studije.

Ispitivanje FOxTROT vodili su Univerziteti u Birmingamu i Lidsu i obuhvatalo je 1.053 pacijenata u 85 bolnica u Velikoj Britaniji, Danskoj i Švedskoj.

Rezultati su pokazali da je hemoterapija primenjena pre operacije i nakon nje smanjila za 28 odsto opasnost od povrata bolesti u roku od dve godine u odnosu na grupu koja je primala hemoterapiju samo nakon operacije.

Tokom trajanja studije prva grupa primala je hemoterapiju šest nedelja pre operacije, a zatim 18 nedelja nakon nje. Druga grupa primala je uobičajen postupak hemoterapije, tokom 24 nedelje nakon operacije.

Rezultati su pokazali da su pacijenti koji su primali hemoterapiju i pre operacije imali manje izglede za povratak karcinoma.

Naučnici veruju da bi takav pristup mogao da bude prihvaćen u Velikoj Britaniji i u svetu na dobrobit stotina hiljada pacijenata koji obole svake godine od takvog oblika karcinoma.

Dr Laura Magil, profesorka koja je učestvovala u kliničkom ispitivanju u Birmingemu rekla je da se „Jedan od tri pacijenata obolelih od kancera debelog creva može suočiti sa recidivom nakon operacije“.

„Ta brojka je previsoka i moramo da prihvatiti nove strategije kako bismo zaustavili povratak karcinoma debelog creva“, dodala je ona.

U ispitivanju je 699 pacijenata primalo hemoterapiju pre operacije.

Profesor Metju Sejmur sa univerziteta u Lidsu ističe da je „vreme sve kad je reč o lečenju karcinoma debelog creva“.

„Hemoterapija pre operacije može da spreči ponavljanje karcinoma bez primene skupih novih lekova ili tehnologija“.

Od dodaje da posebno ohrabruje to što su pacijenti koji su primali hemoterapiju pre operacije imali manje operativnih komplikacija.

Sejmour smatra da bi „takav tretman ako se proširi u svetu, uključujući i države niskih i srednjih prihoda mogao da sačuva na hiljade života“.

Naučnici sprovode dva nova klinička ispitivanja FOxTROT-2 i FOxTROT-3 da bi istražili da li deluje takva strategija i kod starijih pacijenata.

Oko dva miliona obolelih od karcinoma debelog creva dijagnostikuje se svake godine, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, čime je taj oblik karcinoma treći najrašireniji u svetu.

Ženevje Edvards, izvršna direktorka organizacije Kolorektalni karcinom smatra te vesti „fantastičnim“ jer donose novi potencijal.

„Jedna osoba umire od karcinoma debelog creva svakih pola sata u Velikoj Britaniji“, rekla je ona.

Ovo Istraživanje objavljeno je u časopisu „Journal of Clinical Oncology“.

Komentari

Vaš komentar