Ovsene pahuljice su zdrave ukoliko se ne jedu često

Zdravlje 01. feb 202110:51 > 10:54 14 komentara
Shutterstock

Ovsene ili zobene pahuljice su zaista jedna od najzdravijih namirnica koje možete jesti za doručak. Zapravo su dokazano najbolji doručak kada je u pitanju povećavanje šansi za duži život.

Međutim, iako je zobena kaša puna zdravih prehrambenih vlakana, prečesto konzumiranje zobenih pahuljica ili konzumiranje velike količine može podstći neke negativne nuspojave za ljudsko telo.

Šta se događa s vašim telom kad pojedete previše zobenih pahuljica odjednom.

Mogli biste značajno povećati unos šećera

„Ljudi obično žele da im zobene pahuljice budu slađe kako ne bi postale dosadan obrok“, kaže dr Gan Eng Cern i dodaje:

Povezane vesti

„To postižu dodavanjem šećera, komadića čokolade i drugih slatkih prehrambenih proizvoda što na kraju smanjuje ukupnu hranljivu vrednost zobenih pahuljica jer ovi dodaci dovode do dodatnih kalorija, masti, šećera i ugljenih hidrata.“

Ograničavate svoja nepca

„Iako vam svakodnevna porcija zobenih pahuljica može pružiti svu energiju potrebnu za početak dana, njihovo prečesto konzumiranje ograničava izbor raznolike zdrave hrane koju možete jesti ujutru“, kaže dr Eng Cern .

„U osnovi lišavate svoje telo mogućnosti da se hrani drugom zdravom hranom, ograničavate svoja nepca zbog čega ćete propustiti sve druge ukusne namirnice koje vam mogu dati obilje energije“, smatra doktor.

Može doći do pothranjenosti i gubitka mišićne mase

„Iako zobene pahuljice pomažu u podsicanju gubitka kilograma smanjujući vaš apetit, prečeso konzumiranje može dovesti do pothranjenosti i smanjenja mišićne mase.

To je zato što vas zobene pahuljice duže drže sitima, pa često telo izgubi sposobnost da vam da signal da jedete kasnije tokom dana. Ako ne jedete gotovo ništa osim zobenih pahuljica to takođe može ometati vaše kognitivne funkcije i umanjiti budnost i oštrinu.“

Nadutost

Zbog sadržaja vlakana u zobenim pahuljicama, proces probave može uzrokovati nadutost, pogotovo ako niste navikli redovno da jedete zobene pahuljice, piše Eat This, Not That.

„Celovite žitarice poput pšenice i zobi sadrže dosta vlakana, glukoze i skroba. Sve njih konzumiraju bakterije u crevima što kod nekih ljudi dovodi do gasova i nadutosti. Da biste umanjili nuspojave, počnite sa malom količinom i postupno povećavajte do odabrane količine“, kaže nutricionista Šanon Henri.

Povećanje kilograma

„Konzumiranje velikih porcija zobenih pahuljica može dovesti do dobijanja viška kilograma“, kaže nutricionista Liza Jang.
„I pripazite na prelive, kašika ili dve seckanih oraha ili lanenih semenki je sjajna, ali previše maslaca ili šećera nije“, dodala je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare