Pad od 39 odsto slučajeva gonoreje zbog izolacije tokom korone

Zdravlje 03. jun 202112:261 komentar
Izvor: Shutterstock

Mere izolacije zbog pandemije koronavirusa doprinele su smanjenju polno prenosivih bolesti prošle godine u Norveškoj, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci.

Pad od 39 odsto slučajeva gonoreje, 11 odsto slučajeva hlamidije i 20 odsto slučajeva HIV zabeležen je 2020. godine zbog uvedenih zdravstvenih mera u borbi protiv koronavirusa.

„Pad broja slučajeva polno prenosivih infekcija u 2020. godini mora biti povezan sa antikovid merama, ograničenim putovanjima, socijalnim distanciranjem i zatvaranjem mesta za izlaske“, ocenio je u saopštenju zvaničnik Norveškog instituta za javno zdravlje (FHI) Ejvind Nilsen.

Jedini izuzetak je sifilis gde je došlo do „iznenađujućeg“ povećanja od 39 odsto, a to pogađa posebno homoseksualce.

„Jedno od mogućih objašnjenja za povećanje slučajeva sifilisa među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima, iako je gonoreja izrazito opala, može biti da kod sifilisa ima manje simptoma, bolest ima dužu fazu prenosivosti nego gonoreja, i veoma je zarazna“, naveo je Nilsen.

On je ukazao da se većina osoba zarazi zbog nekorišćenja kondoma, pa je zato poručio da ih treba koristiti pošto su kondomi poput „antikovid maski“.

Norveška je među zemljama koje su najbolje kontrolisale pandemiju, pa nije zabeleženo ni povećanje broja umrlih. Od početka pandemije registrovano je 125.530 zaraženih, dok je 785 osoba umrlo.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar