Položaj u kom spavate može da poveća rizik od Alchajmerove bolesti

Zdravlje 27. nov 202209:282 komentara
Izvor: Shutterstock

Alchajmerova bolest je progresivna bolest mozga koju karakterišu gubitak pamćenja i sposobnosti rasuđivanja, ali i promene ličnosti.

S obzirom na to da je veoma progresivna, lekari neprestano rade na istraživanjima kojima bi bar donekle pomogli ljudima da smanje rizik od oboljenja.

Povezane vesti

Uz pravilnu ishranu i brigu za zdravlje, sada su naučnici došli do još jednog zanimljivog otkrića koje bi moglo da pomogne u sprečavanju pojave Alzhajmerove bolesti.

Spavanje u određenom položaju smanjuje rizik od demencije i Alchajmerove bolesti, pokazalo je najnovije istraživanje. Kako prenosi New York Post, ovo otkriće moglo bi da bude značajno u daljem dijagnostikovanju, ali i prevenciji ovog progresivnog stanja.

„Utvrđeno je da je spavanje na boku najkorisniji položaj za mozak i pomaže mu da očisti intersticijski otpad brže od drugih položaja. To dovodi do višestrukih prednosti, uključujući potencijalno smanjenje rizika od razvoja neuroloških bolesti kao što su Parkinsonova ili Alchajmerova bolest“, objašnjava stručnjak za spavanje Narvan Amini.

Spavanje na boku uopšteno se smatra najzdravijim zato što taj položaj pruža dobru potporu kičmi, a istovremeno smanjuje refluks kiseline.

Zanimljivo je da spavanje na boku takođe može da smanji hrkanje. Amini je takođe otkrio najgori položaj za spavanje kada je reč o celokupnom zdravlju, a to je spavanje na stomaku, prenosi Index.hr.

Komentari

Vaš komentar