Popularno voće sadrži više šećera nego što smo mislili

Zdravlje 08. dec 202208:568 komentara
Izvor: Shutterstock

Voće je odličan izvor vitamina i minerala koji su nam itekako potrebni za održavanje zdravlja. I dok bi voće kao zdrava namirnica bez sumnje trebaloda bude deo naše svakodnevne ishrane, nutricionisti upozoravaju da nije svako voće isto.

Dijabetičari bi trebalo da paze tokom odabira voća jer neke vrste sadrže velik udeo šećera. Iako su ti šećeri sami po sebi prirodni, istraživanja pokazuju da ne odgovaraju svakome.

Povezane vesti

Kako prenosi „WebMD“, čak sedam vrsta voća sadrži velike količine šećera koje, ako se pretera s njihovim konzumiranjem, mogu da izazovu nakupljanje kilograma, ali i mnoge druge zdravstvene probleme. To su mango, grožđe, trešnje, kruške, lubenica, smokve i banane.

Na primer, samo jedan mango sadrži nevjerojatnih 46 grama šećera, pa možda nije vaš najbolji izbor ako pokušavate da pazite na težinu ili bar smanjite unos šećera koji jedete.

Sa druge strane, nutricionisti naglašavaju da postoji i voće koje sadrži vrlo malo šećera, pa ih samim tim preporučuju za češće konzumiranje. To su avokado, maline, dinja, papaja i jagode, prenosi Index.hr.

 

Komentari

Vaš komentar