Poražavajuća statistika: Svako sedmo zdravo dete drži dijetu

Zdravlje 23. jul 202221:305 komentara
Izvor: Shutterstock

Broj dece koja pokušavaju da smršaju raste, kažu naučnici. Sve veći broj školaraca pokušava da skine kilograme, a istovremeno i broj gojazne dece raste više nego ikad.

Istraživanje sprovedeno među 34 hiljade dece između 1997. i 2016. pokazalo je da je broj onih koji su pokušavali da smršaju porastao sa 22 na 27 odsto. Dve trećine gojazne dece i dece sa prekomernom telesnom težinom pokušava da se izbori sa kilogramima. Ali problemi sa izgledom tela znače da jedno od sedmoro zdrave dece drži dijetu da bi tako smršalo.

Povezane vesti

„Sjajno je što deca počinju ozbiljno da shvataju svoju težinu i što roditelji postaju sve svesniji opasnosti prekomerne težine. Važno je preneti poruke o zdravoj ishrani i vežbanju maloj deci, ali brine me što zdrava deca pokušavaju da smršaju jer znamo da je porast poremećaja ishrane veoma prisutan“ rekla je Tam Fraj, predsednica britanskog Nacionalnog foruma za gojaznost.

U klinikama Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije prošle godine je rekordnih 10 hiljada mladih započelo terapiju. Ali gojaznost kod dece također brzo raste, pri čemu trećina dece ima prekomernu težinu, a jedno od sedmoro već je gojazno kada krenu u školu, prenosi Index.hr.

„Porast nastojanja da se smrša kada je dete gojaznoili ima prekomernu telesnu težinu može davimplicira uspeh u komuniciranju važnosti kontrole težine. Ali porast pokušaja mršavljenja među decom sa zdravom težinom izaziva zabrinutost. Idemo u dobrom smeru, ali moramo da učinimo sve da sprečimo da deca zdrave težine razviju ozbiljne probleme“, dodala je dr Arjati Ahmad sa Univerziteta Oksford.

Komentari

Vaš komentar