Potrebe za vitaminom D menjaju se s godinama

Zdravlje 27. jun 202213:35 > 13:431 komentar
Shutterstock

Bez obzira na to gde živite, statistike pokazuju da većina ljudi ima manjak vitamina D.

„Od stotinu pacijenata, rekla bih da njih 80 ima značajan manjak vitamina D“, kaže dr Svetlana Kogan za Well + Good.

Povezane vesti

To je loša vest budući da je vitamin D moćna hranljiva supstanca koja je ključna za mnoge telesne funkcije – od reproduktivnog i mentalnog zdravlja, preko zdravlja kostiju, do snažnog imunološkog sistema

Nedostatak vitamina D može da prouzrokuje gubitak gustine kostiju, loše raspoloženje i iscrpljenost. Stručnjaci su otišli toliko daleko da su rekli da je nedostatak vitamina D zanemarena epidemija i da se samo pogoršava kako starimo.

„Nedostatak vitamina D dramatično se povećava kako starite“, ističe dr Lana Olivija.

Ona kaže da što ste stariji, to su vaše kosti više krte, manje se bavite telesnom aktivnošću i dobijate manje sunčeve svetlosti, a sve to utiče na nivo vitamina D.

Telesne i prehrambene potrebe svake osobe su različite, zbog čega unos vitamina D treba menjati u zavisnosti od životne dobi i veličini tela. Preporuka Nacionalnog instituta za zdravlje po pitanju unosa vitamina D je 400 međunarodnih jedinica (IU) za decu do 12 meseci, 600 IU za osobe u dobi od 1 do 70 godina i 800 IU za ljude stariji od 70 godina.

Nutricionisti preporučuju povećanje unosa hrane bogate vitaminom D kako starite, posebno za one u starosti od 70 godina ili više. Uz to, savetuju i izlaganje suncu do 30 minuta dnevno kako biste pomogli telu da sintetizuje vitamin D.

S vitaminom D ne smete ni preterivati jer se, s vremenom, može javiti trovanje, a simptomi uključuju visoki krvni pritisak, dehidrataciju, učestalo mokrenje, povećanu žeđ, razdražljivost, dezorijentaciju, mučninu i povraćanje.

Prema mišljenju dr Olivije, starije populacije su pod većim rizikom od nedostatka vitamina D, kao i oni koji ne vežbaju, oni koji imaju ograničenu izloženost sunčevoj svetlosti i trudnice.

Iako su izvori vitamina D u hrani još uvek relativno ograničeni, konzumiranjem namirnica poput jaja, lososa, tunjevine i pečuraka možete značajno da povećate svoj unos, piše Index.hr

Komentari

Vaš komentar