Poziv građanima da trkom ili šetnjom podrže žene koje se leče od karcinoma dojke

Zdravlje 17. sep 202113:305 komentara
Izvor: Shutterstock

Organizacija "Evropa dona Srbija" pozvala je građane da trkom ili šetnjom, koje će biti održane od 26. septembra do 10. oktobra, pruže podršku ženama koje se leče ili su se izborile sa karcinomom dojke.

„Trka za zdravlje 2021“ biće održana u okviru međunarodnog obeležavanja meseca borbe protiv karcinoma dojke, a organizuje je „Think Pink Europa“, jedna od najvećih evropskih organizacija za borbu protiv karcinoma dojke i organizacije članice među kojima i „Evropa dona Srbija“.

Povezane vesti

Kako je saopšteno, trka za izlečenje je najveći evropski sportski događaj posvećen zdravlju žena. Ona pomaže organizacijama i bolnicama koje se bave karcinomom dojke da sakupe novac i podignu svest javnosti o karcinomu dojke.

Svi zainteresovani prijavom za učešće uz donaciju biraju da li će da trče ili šetaju i tako pomognu ovu akciju, a sve potrebne informacije o akciji mogu pronaći na sajtu www.raceforthecure.eu/sr.

U Evropi se svake godine dijagnostikuje 500.000 slučajeva karcinoma dojke i 145.000 žena umre od te bolesti.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ iz marta ove godine u Srbiji je registrovan 4.561 novooboleli i 1.691 umrla žena od  karcinoma dojke.

„Sredstva prikupljena registracijom i donacijama su od velike važnosti, sada više nego ranije“, rekla je Jasmina Lukić, koordinatorka trke za Srbiju.

„Evropa Dona Srbija“ osnovana je 2016. godine sa ciljem da se poboljšaju uslovi edukacije žena o zdravlju dojki i ukaže na značaj ranog otkrivanja bolesti i poboljšanja kvaliteta lečenja i rehabilitacije obolelih kao i zagovaranja jednakih prava i mogućnosti lečenja za sve obolele u institucijama države i zdravstvenog sistema.

Komentari

Vaš komentar