Prekretnice u razvoju dece promenjene prvi put posle skoro 20 godina

Zdravlje 20. feb 202218:00 > 18:331 komentar
Shutterstock

Odojčad i malu decu trebalo bi više pregledati zbog kašnjenja u razvoju, prema ažuriranim američkim smernicama objavljenim prošle nedelje.

 

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Američka pedijatrijska akademija ažurirali su kontrolne liste razvojnih prekretnica koje se koriste za praćenje razvoja novorođenčadi i male dece u nastojanju da roditeljima i pedijatrima daju jasnija merila koja će olakšati rano otkrivanje kašnjenja u razvoju, piše CNN.

Povezane vesti

Grupa sastavljena od osam stručnjaka iz različitih oblasti razvoja deteta pregledala je i ažurirala kontrolne liste, koje se koriste širom zemlje, po prvi put od njihovog objavljivanja 2004. godine u sklopu CDC kampanje za nadzor razvoja, „Naučite znakove. Delujte ranije“.

Kontrolne liste, poznate mnogim roditeljima kao deo redovnih pregleda u ordinaciji pedijatra, ranije su koristile prekretnice od 50 percentila, što znači da se očekivalo da samo polovina dece postigne prekretnicu u datom uzrastu.

Revidirane kontrolne liste će sada ispitivati prekretnice za koje se može očekivati da će 75% ili više dece postići u datom uzrastu, eliminišući nepotrebnu zabunu i uzbunu, istovremeno obezbeđujući da deca kojima je potrebna dodatna evaluacija i resursi budu pravilno identifikovana.

„Što se ranije dete identifikuje sa zaostajanjem u razvoju, to bolje“, rekao je u saopštenju za javnost dr Pol H. Lipkin, član AAP sekcije za razvojnu i bihevioralnu pedijatriju i Saveta za decu sa smetnjama u razvoju , koji je pomogao u reviziji.

„Istovremeno, ne želimo da izazivamo nepotrebnu konfuziju za porodice ili profesionalce. Revidiranjem smernica uz pomoć stručnosti i podataka kliničara na terenu postižemo ove ciljeve“, rekao je Lipkin.
Dodatne izmene smernica  između ostalog uključuju dxodavanje kontrolne liste za decu uzrasta od 15 i 30 meseci, tako da sada postoji kontrolna lista za svaku posetu kontroli od dva meseca do pet godina
Zatim, pružanje novih, otvorenih pitanja za upotrebu u diskusijama između roditelja i pedijatara. Da li vas brine nešto što vaše dete radi ili ne radi, na primer.

Revidiranje i proširenje saveta i aktivnosti za promovisanje razvoja dece je takođe ukjučeno.

Besplatna aplikacija za praćenje razvoja detete

CDC besplatna aplikacija Milestone Tracker uključuje kontrolne liste sa ciljem da pomogne roditeljima da prate razvoj igre, učenja, govora i kretanja dece do pet godina.

Aplikacija upozorava roditelje na propuštene prekretnice sa pozivom da razgovaraju sa svojim pedijatrom o svemu što ih brine.

Stručnjak za razvoj deteta dr Dženi Radeski rekla je da iako joj je drago što vidi promene, roditelji bi trebalo da imaju na umu da prekretnice nisu sve.

To su načini na koje pokušavamo da otkrijemo koja deca mogu da imaju zaostajanje u razvoju“, rekla je dr Radeski, pedijatar za razvojno ponašanje u Dečjoj bolnici Univerziteta u Mičigenu C.S. Mot.

Roditelji bi takođe trebalo da veruju sopstvenom znanju koje imaju o svojoj deci, dodala je doktorka, uključujući ono što im donosi radost, šta ih stimuliše, kao i kada se roditelji osećaju najpovezanije sa svojom decom.

„Ovi aspekti odnosa između roditelja i dece se ne mere kroz prekretnice, već su ključni za mentalno blagostanje dece, dodala je dr Radeski.

Komentari

Vaš komentar