Primena TMS terapije u lečenju psihijatrijskih i neuroloških poremećaja

Zdravlje 04. avg 202208:039 komentara
Privatna arhiva

Repetitivna Transkranijalna Magnetna Stimulacija (rTMS) je klinički značajan i efikasan metod u terapiji brojnih psihijatrijskih i neuroloških poremećaja.

„TMS indukuje promene u aktivnosti nervnih ćelija primenom magnetnog impulsa, velikog intenziteta u magnetnim pulsevima, koji stimuliše nervne ćelije uključene u kontrolu raspoloženja, depresije, anksioznosti, opsesija, psihogenog bola putem sonde koja se nalazi na spoljnoj površini glave. Ponavljanje stimulacije dovodi do promene patoloških neuralnih elemenata u moždanoj kori čime se poboljšava funkcionisanje pojedinih moždanih regiona“, kaže psihijatar i psihoterapeut dr Nataša Šikanić za portal N1.

Pročitajte još:

Stimulacijom različitih regiona mozga, možemo imati efekte kod različitih psihijatrijskih i neuroloških poremećaja.

„Magnetnim impulsima stimulišemo najznačajniju tačku i moduliramo njenu aktivnost, što će posledično dovesti do moduliranja aktivnosti u drugim cerebralnim zonama. Na taj način TMS-om delujemo fokalno, a modulira moždanu aktivnost u širim zonama, i praktično u celom umreženom sistemu mozga“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, ovakvom stimulacijom dolazi do poboljšanja depresije ili nekog drugog poremećaja, bez ikakvog sistemskog delovanja i sistemskih neželjenih efekata, za razliku od neželjenih efekata koji mogu biti udruženi sa drugim terapijama.

„Posebno je značajan metod lečenja kod pacijenata rezistentnih na primenjene antidepresivne medikamente ili pacijenata koji izražavaju netoleranciju na lek. Metoda je zvanično odobrena od strane Američke agencije za hranu i lekove (FDA), kao i od strane Evropske i domaće agencije za lečenje depresivnog poremećaja. TMS se smatra sigurnim i neinvazivnim modalitetom lečenja“, ističe dr Šikanić.

Privatna arhiva

Doktorka naglašava da je postupak u potpunosti bezbolan, neškodljiv, bez ikakvih neprijatnih senzacija i neželjenih efekata.

„Klijent može da vozi automobil ili se samostalno kreće odmah po završetku tretmana. Započinjanje tretmana podrazumeva određivanje (mapiranje) tačaka neophodnih za stimulaciju i određivanje praga stimulacije. Tokom sesije lečenja TMS-om, lekar ili operater za rTMS će magnetnu sondu nežno postaviti na deo glave koji je potrebno stimulisati. Magnetna polja koja nastaju, su usmerena na područje mozga koje su naučnici tokom dugog niza godina istraživanja procenili odgovornim za izazivanje poremećaja“, kaže dr Šikanić.

Istorija proučavanja i usavršavanja magnetne stimulacije je jako duga – počela je još u XIX veku.

„Brojni naučnici su primetili benefite lečenja magnetnim poljem i pokušavali su da naprave aparate koji će biti sigurni za korišćenje u lečenju. Nikola Tesla je takođe dao svoj veliki doprinos usavršavanju tehnika i pravljenju aparata. Lekar određuje personalizovani protokol za svakog pacijenta i pravi sistem terapije tako da će uređaj dati dovoljno energije da pošalje elektromagnetne impulse u mozak ili deo tela koji se tretira“, navodi dr Šikanić.

Dodaje da sesija traje između 30 i 60 minuta, u zavisnosti od protokola koji se primenjuje. Broj tretmana, kao i učestalost određuje lekar.

„Tokom primene procenjivaće se efekti i prilagođavati tretman. Tretman je osmišljen da ublaži ili dovede do potpunog povlačenja simptoma poremećaja. Neki pacijenti mogu doživeti rezultate za manje vremena, dok drugima treba duže vreme. Pacijenti mogu da nastave sa dnevnim aktivnostima odmah posle tretmana. Tokom i nakon tretmana potrebno je unositi dovoljno tečnosti“, poručuje dr Šikanić.

Indikacije za primenu rTMS

● Depresivni poremećaji

● Anksiozni poremećaji

● Opsesivnokompulsivni poremećaj

● Hronični bolni sindromi (psihogeni bol,neuropatski bol, fibromialgija, migrenozni bol)

● Poremećaji ishrane

● Kokainska zavisnost

● Vokalni i motorni tikovi (touretizam)

● Neurobalans i neurowellnes

Terapija je kontraindikovana kod klijenata koji imaju magnetno osetljiv metal u glavi, objašnjava doktorka.

„Veoma retko, nakon tretmana se može javiti kratkotrajna, prolazna, blaga glavobolja na mestu tretmana. Glavobolja spontano prolazi i ne zahteva nikakvo lečenje. Relativna kontraindikacija može biti epilepsija, u tim situacijama je potrebno razmotriti rizik i benefit od tretmana“, ističe dr Šikanić.

Ona ponavlja da je TMS veoma efikasan, neškodljiv i bezbolan tretman sa velikim benefitima za pacijente. Izostaju sistemska dejstva, deluje na zone koje se tretiraju, a posredno i druge delove mozga preko umreženih neurona.

„Pored benefita za simptome i tretirani poremećaj pokazuje odlične efekte u generalnoj stabilizaciji i poboljšanju psihičkog stanja sa elementima neurobalansa i neurowellnesa. Zbog ovih efekata može se koristiti i nakon stresnih situacija, ili u uslovima psihičke iscrpljenosti, kada doprinosi vraćanju balansa“, zaključuje dr Nataša Šikanić.

Komentari

Vaš komentar