Psihijatar otkrio šta najviše može da ometa san

Zdravlje 04. nov 202222:1021 komentara
Shutterstock

Jedna stvar čoveku može da pokvari noćni san, a može da se ispraviti za 15 minuta, tvrdi profesor psihijatrije i bihevioralnih nauke na Univerzitetu Kalifornija, dr Arik Prater.

U svom eseju na CNBC opisao je da je nakon godina istraživanja otkrio da ruminacija ili preživanje problema najviše utiče na kvalitet sna. Kaže da je zabrinutost oko nečega noću uticala i na njegovu sposobnost da zaspi.

Povezane vesti

„Pažnja se neprestano vraćala na tu neku stvar. Ležao bih u krevetu i ponavljao glupi komentar koji sam uputio nekoj osobi, iako ga je ta osoba verovatno zaboravila nekoliko trenutaka kasnije“, piše doktor.

Prater priznaje da nema čarobnog alata koji će zaustaviti ovaj problem, ali postoje načini da sebi pomognete. On predlaže da kasno poslepodne odvojite 15 minuta da se usredsredite na svoje emocionalne brige. Važno je da u to vreme budete sami.

„Dajte sebi slobodu da razmišljate o temi koja vas muči. Ako se ista briga pojavi kasnije, naročito u vreme spavanja, pokušajte da je odložite za sutra. Ukoliko za emocionalne brige odvojite dva do tri puta nedeljno po 15 minuta, raste verovatnoća da vas problemi neće mučiti tokom noći“, tvrdi on.

Kao drugu strategiju predlaže izradu dva stupca na papiru. U jednom popišite probleme, u drugom rešenja.

„Zapamtite da je cilj zacrtati plan delotvornih koraka za sutradan ili sledeće dane. Nećete rešiti problem odmah“, kaže doktor.

Dr Prater predlaže da taj papir presavijete i stavite pored kreveta. Iako to možda zvuči glupo, psihijatar smatra da će vam pomoći da odagnate brige koje se javljaju u noćnim satima.

Komentari

Vaš komentar