Pulsni oksimetri loše prilagođeni tamnijoj boji kože

Zdravlje 01. avg 202113:40
Izvor: Shutterstock

Pulsni oksimetar, medicinski uređaj koji meri zasićenost krvi kiseonikom i pomaže da se utvrde rani znakovi pada nivoa kiseonika kod pacijenata koji boluju od kovida-19 manje je pouzdan na tamnoj koži, upozorili su naučnici.

Britanska služba za javno zdravlje (NHS) ažurirala je smernice za korišćenje pulsnog oksimetra, naglašavajući da on može da da pogrešna očitavanja kod bolesnika koji imaju tamniju boju kože.

U saopštenju, NHS objašnjava da je do izmene smjernica došlo nakon studije sprovedene u aprilu o rasi i zdravlju koja je pokazala da pulsni oksimetri često pokazuju viši „nivo kiseonika u krvi kod osoba koje imaju tamniju boju kože“, što dovodi do „zavaravajućih očitavanja“.

Povezane vesti

Pulsni oksimetar, koji se, osim u bolnicama, u vreme pandemije koronavirusa često koristi i kod kuće kako bi se odmah znalo da li dolazi do pogoršanja stanja pacijenta obolelog od kovida-19, funkcioniše tako da šalje svetlosne zrake kroz štipaljku na prstu da bi se izmerila količina kiseonika u krvi, objašnjava NHS.

Kožna pigmentacija odnosno tamnija boja kože može da utiče na to koliko se svetla apsorbuje, naglašava NHS.

Kod osoba koje boluju od kovida-19 nivo kiseonika u krvi može da padne na opasno nizak nivo, a da oni to ne primete, što se naziva „tihom hipoksijom“.

Pogrešne brojke na oksimetru mogu da uspore hospitalizaciju ili uzimanje dodatnog kiseonika, i to upravo kod osoba koje su ionako disproporcionalno pogođene pandemijom koronavirusa u Velikoj Britaniji.

„Moramo da vodimo računa o mogućim ograničenjima pojedine zdravstvene opreme, najpre zbog onih koji su izloženiji riziku od bolesti“, rekao je Habib Nakvi, upravnik Opservatorije za rasu i  zdravlje“, „što obuhvata različite crne i azijske zajednice koje koriste merače kiseonika u krvi kod kuće“.

Nove smjernice NHS objavljene na njihovoj veb stranici upozoravaju na moguće greške u radu oksimetra, ali podstiču „pacijente tamnije kože koji su dobili pulsni oksimetar da nastave da ga koriste“.

NHS ubuduće preporuča da se više pažnje posveti razlikama u očitavanjima nego dobijenim brojevima, što omogućava da se „uvek vidi da li nivo kuseonika pada, iako merač nije potpuno tačan“.

Ova greška u radu posebno zabrinjava zbog toga što su crna i žuta rasa i druge etničke manjine koje žive u Velikoj Britaniji, a u velikom broju su zastupljeni u zanimanjima izloženim zarazi, više izloženi riziku od smrti od koronavirusa nego prosečna populacija, pokazalo je više istraživanja.

Komentari

Vaš komentar