Pušači obratite pažnju na namirnice koje čiste pluća

Zdravlje 21. jul 202222:15 > 22:325 komentara
Shutterstock

Studije su pokazale da konzumiranje određene vrste hrane i pića pomaže telu da se reši štetnih supstanci u organizmu.

Namirnice koje su pokazale najbolje rezultate su: beli luk, đumbir i kurkuma. Saznajte na koji način one to rade.

Beli luk

Belom luku pripisuju se mnoga lekovita svojstva. Nazivaju ga prirodnim antibiotikom, sredstvom za odčepljivanje disajnih puteva, moćnom biljkom sa antikancerogenim i protivupalnim delovanjem koji suzbija gljivice i pojedine viruse.

Povezane vesti

Sadrži alicin koji uništava infekcije disajnih puteva, a mnoge studije su pokazale da je i efikasan pomagač u čišćenju pluća kod osoba koje su pušači, ali i bivši konzumenti duvanskih proizvoda.

Beli luk daje ukus brojnim jelima, a najviše lekovitih svojstava ima kad se jede sirov. Ipak, imajte na umu da se veće količine nelog luka ne preporučuju osobama koje imaju probleme sa želucem i probavnim sistemom.

Đumbir

Mnoge lekovite karakteristike krase đumbir. On jača imunitet, poboljšava probavu, smanjuje nadutost, smanjuje upalne procese u telu i uklanja toksine iz pluća i ostatka tela zbog čega se preporučuje bivšim i sadašnjim pušačima.

Iako ovaj koren limunske arome potiče iz jugoistočne Azije u poslednjih nekoliko godina sve je prisutniji i na hrvatskom tržištu. Od njega se najčešće priprema čaj ili se dodaje u zdrave napitke, a može da se koristiti i kao začin slanim i slatkim jelima.

Dnevno se ne bi trebalo pojesti više od komadića đumbira veličine oko dva centimetra. Ako niste sigurni o pravilnoj dozi konsultujte se s doktorom ili nutricionistom.

Kurkuma

U ishranu uključite i kurkumu. Studije su pokazale da ova biljna vrsta iz porodice đumbirovki poboljšava čišćenje pluća od štetnih supstanci kao posledice pušenja ili života u zagađenom prostoru. Uz to prevenira bolesti disajnog sistema, piše Zadovoljna.hr.

Kurkuma se tradicionalno koristi za pripremu mnogih azijskih jela. Kod nas je veoma popularna upotreba kurkume za pripremu smutija i čuvenog „zlatnog mleka, ali se takođe koristi i kao dodatak jelima.

Da bi uživali u protivupalnim blagodetima kurkume, pomešajte je biberom, tako je efikasnija.

Komentari

Vaš komentar