Rani znakovi lupusa – prepoznajte ih na vreme

Zdravlje 28. nov 202214:021 komentar
Izvor: Shutterstock

Lupus je autoimuna bolest koja prouzrokuje upalu (inflamaciju) u organizmu i širok spektar simptoma. Još uvek se sa sigurnošću ne može potvrditi koji su uzročnoci ove bolesti. Ono što je evidentno je da više faktora učestvuje u njenom nastanku, od nasledne sklonosti, hormona, pa sve do stresa.

 

Redosled događaja je taj da kod predisponirane osobe pod uticajem najverovatnije faktora iz spoljne sredine dolazi do ispoljavanja serije grešaka u funkcionisanju imunološkog sistema čiji je zadatak da štiti organizam od štetnih agenasa iz spoljne sredine. Imunski sistem se tada usmerava ka svojim tkivima – stvaraju se takozvana autoantitela, odnosno proteini koji uslovno rečeno napadaju sopstvena tkiva.

Povezane vesti

U takvim okolnostima dolazi i do manjih ili većih oštećenja tkiva i organa kao posledica procesa zapaljenja koje zahvata prevashodno zidove krvnih sudova kože, bubrega, zglobova, pluća i drugih organa.

Neki oboleli imaju vrlo blage simptome, a kod drugih je simptomatologija teška i iscrpljujuća.

Simptomi obično počinju u ranoj odrasloj dobi, u periodu od tinejdžerskih godina do 30-ih godina života.

Lupus je hronična bolest sa periodima egzacerbacija i periodima remisija, a simptomi mogu da se jave u ranom početku bolesti.

Umor

Do 90 odsto pacijenata sa lupusom osjeća određeni nivo umora. Popodnevno spavanje je dobro za neke ljude, ali previše spavanja tokom dana može dovesti do nesanice noću.

Razgovarajte sa svojim lekarom ako osećate umor koji vam ometa svakodnevni život. Neki uzročnici umora mogu da se leče.

Neobjašnjiva groznica

Jedan od ranih simptoma lupusa je povišena temperatura bez očiglednog razloga. Povišena temperatura može da bude simptom upale ili infekcije.

Ako imate periodične groznice, zakažite pregled kod svog lekara.

Gubitak kose

Opadanje kose je često jedan od prvih simptoma lupusa. Gubitak kose je rezultat upale kože i vlasišta. Neki pacijenti sa lupusom gube kosu u značajnoj meri, i to u pramenovima.

Češće se ipak kosa kod pacijenata obolelih od lupusa postepeno proređuje. Lupus može da prouzrokuje da kosa postane krta, da se lako lomi i da postane teška za održavanje.

Kožni osip ili druge kožne lezije

Jedan od najvidljivijih simptoma lupusa je eritem, odnosno crvenilo u obliku leptira koji se javlja na nosu i obrazima. Može da se pojavi iznenada ili nakon izlaganja sunčevoj svjetlosti.

Lupus takođe može izazvati lezije koje najčešće ne svrbe u drugim delovima tela. Retko, lupus može da izazove osip. Mnogi pacijenti sa lupusom su osetljivi na sunce ili veštačko osvjetljenje. Neki ljudi imaju promenu boje na prstima ruku i nogu.

Respiratorni problemi

Procjenjuje se da oko 90 odsto pacijenata ima jednu ili više respiratornih manifestacija koje variraju od asimptomatskih do po život opasnih stanja. Neretko su plućne manifestacije prvi simptom bolesti koji dovodi do dijagnoze.

Lupus može da zahvati sve delove respiratornog sistema, a najčešće su prisutne pleuralne manifestacije.

Pleuritis je upala plućne maramice koja izaziva bol u grudima, koji se pojačava pri udahu. Dijafragma takođe može da bude zahvaćena patološkim procesom. Kod nekih pacijenata može da se razvije pneumonija.

Zapaljenje bubrega

Pacijenti sa lupusom mogu da razviju upalu bubrega koja se zove nefritis. Upala otežava bubrezima da filtriraju toksine i otpad iz krvi. Nefritis obično počinje u roku od pet godina od početka lupusa.

Simptomi su:

– otok nogu i stopala

– visok krvni pritisak

– krv u urinu

– tamniji urin

– noćno mokrenje

– bol

Rani simptomi mogu da ostanu neprimećeni. Nakon dijagnoze, preporučuje se praćenje funkcije bubrega. Nelečeni lupusni nefritis može da dovede do terminalne bubrežne insuficijencije.

Bolni i otečeni zglobovi

Upala može da izazove bol, ukočenost i vidljivo oticanje zglobova, posebno u jutarnjim satima. Ako lekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta ne pomažu, razgovarajte sa svojim lekarom. Možda postoje bolje terapijske opcije.

Ali, vaš lekar mora da utvrdi da li su vaši problemi sa zglobovima prouzrokovani lupusom ili drugim oboljenjem, kao što je artritis.

Gastrointestinalni problemi

Neki pacijenti sa lupusom povremeno prijavljuju gorušicu, refluks kiseline ili druge gastrointestinalne probleme. Blagi simptomi mogu da se leče OTC antacidima.

Ako imate česte napade refluksa kiseline ili gorušice, pokušajte da smanjite količinu hrane koju unosite tokom jednog obroka, da jedete češće i izbegavajte pića koja sadrže kofein.

Takođe, nemojte praktikovati odlazak u krevet odmah nakon obroka. Ako se simptomi nastave, obratite se svom lekaru.

Problemi sa štitnom žlezdom

Nije neuobičajeno da pacijenti sa lupusom razviju autoimunu bolest štitne žlezde. Štitna žlezda pomaže u kontroli funkcionisanja metabolizma. Loše funkcionisanje štitne žlezde može da utiče na vitalne organe poput mozga, srca, bubrega i jetre.

Takođe može da dovede do povećanja ili gubitka telesne mase. Ostali simptomi su suva koža i kosa i poremećaj raspoloženja.

Kada je štitna žlijezda nedovoljno aktivna, stanje je poznato kao hipotireoza. Hipertireoza je prouzrokovana prekomernom aktivnošću štitne žlezde.

Suva usta, suve oči

Ako imate lupus, možda ćete osetiti suvoću usta i očiju, zbog razvoja Sjogrenovog sindroma.

Sjogrenov sindrom napada suzne i pljuvačne žlezde, u kojima se akumuliraju limfociti. U nekim slučajevima, lupus i Sjogren takođe mogu da izazovu suvoću vagine i kože.

Ostali simptomi

Lista potencijalnih simptoma lupusa je dugačka. Ostali simptomi koji mogu da se jave su: ulceracije u usnoj duplji, uvećani limfatici, bolovi u mišićima, bolovi u grudima, osteoporoza, depresija.

Može da, istina ređe, dođe do anemije, vrtoglavice i epileptičkih napade, prenose Vijesti.me.

Komentari

Vaš komentar