Rešena misterija upala jetre kod dece

Zdravlje 25. jul 202223:4312 komentara
Shutterstock

Britanki lekari veruju da su utvrdili uzrok nedavnih misterioznih problema sa upalama jetre kod dece i navode da su istraživanja pokazala da su krivac za to dva virusa koja obično ne prave nikakve probleme u organizmu.

#related-news_0

U proteklih nekoliko meseci više od 1.000 dece, mnogi od njih mlađi od pet godina, u 35 država imalo je upale jetre nepoznatog porekla, a nekima je bila neophodna transplantacija, prenosi BBC.

Dva tima istraživača iz Londona i Glazgova došli su do zaključka da su deca, zbog restrikcija uvedenih tokom pandemije kovida, mnogo kasnije nego štoje to uobičajeno došli u dodir sa dva uobičajena virusa na koja nisu stekla imunitet kada je trebalo.

Reč je o adeno virusu, koji normalno prouzrokuje blagu prehladu i eventualno blage stomačne probleme, i o adeno-pridruženom virusu dva, koji normalno ne prouzrokuje bolest i potreban mu je „pomoćni virus“, kao što je adenovirus, da bi se razmnožavao.

U normalnim okolnostima deca se od tih virusa veoma brzo oporave, a sada su oni u nekim slučajevima prouzrokovali ozbiljne upale jetre.

Naučnici su isključili mogućnist da je za tu bolest kriv korona virus ili vakcina protiv njega, a zaključili su da za takav razvoj bolesti ulogu igra genetsko nasleđe.

„Zbog dugog lokdauna tokom pandemije deca se nisu mešala i nisu međusobno prenosila te viruse, pa tako nisu u vreme kada je trebalo stekla imunitet na te uobičajene infekcije“, rekla je virusolog, profesorka Džudit Bojer.

Kada su restrikcije ukinute, dodala je, deca su ponovo počela da se mešaju i odjednom su bila izložena vurusima i nizu infekcija na koje nisu stekla imunitet, kako je to uobičajeno.

Profesorka Ema Tompson, koja je vodila istraživanje u Glazgovu, kaže da je reč o važnim saznanjima, ali upozorava da je ostalo dosta pitanja bez odgovora.

„Potrebne su nam dodatne studije kako bismo bolje shvatili kakvu je tačno ulogu imao adeno pridruženi virus dva u ovim oboljenjima jetre kod dece“, kazala je Tompson.

Komentari

Vaš komentar