Rošov lek smanjuje smrtnost kod hospitalizovanih pacijenata sa kovidom

Zdravlje 12. feb 202110:236 komentara
Izvor: Foto: Shutterstock

Lek za reumatiodni artritis tocilizumab kompanije Roš smanjuje rizik od smrti kod pacijenata hospitalizovanih usled teškog oblika kovida-19, skraćuje vreme oporavka i smanjuje potrebu za mehaničkom ventilacijom, pokazali su rezultati ispitivanja Univerziteta Oksford koje se sprovodi poslednjiih godinu dana.

„Sada znamo da je tocilizumab koristan za sve kovid pacijente sa niskom zasićenošću kiseonikom i ozbiljnom upalom“, rekao je Piter Horbi, profesor na odseku za nove zarazne bolesti Univerziteta Oksford i glavni naučnik na projektu ispitivanja lekova za moguću primenu kod obolelih od kovida-19.

Povezane vesti

Radi se o projektu „Recovery“ pokrenutom u martu 2020.

Tocilizumab, koji se prodaje pod nazivom Actemra, je protivupalno monoklonalno antitelo koje se primenjuje intravenozno u lečenju reumatoidnog artritisa, a deluje tako da smanjuje nivo proteina interleukina-6 (IL-6) kog pacijenti sa reumatoidnim artritisom i nekim drugim autoimunim bolestima imaju previše, što prouzrokuje upalu.

Lek blokira taj protein i tako se upala smiruje, pa se smatra da bi mogao da spreči i prekomernu reakciju imunološkog sistema kod nekih pacijenata sa koronavirusom.

Reč je o citokinskoj oluji zbog koje upalni molekuli otežavaju disanje, odnosno virus onemogućava normalan rad pluća i dotok kiseonika.

U junu prošle godine je tokom projekta ispitivanja lekova za moguću primenu u tretmanu obolelih od koronavirusa takođe utvrđeno da smrtnost smanjuje i naveliko dostupan deksametazon. Taj steroid smanjuje smrtnost kod obolelima od teškog oblika kovida-19 za trećinu.

Prema rezultatima ispitivanja, tocilizumab je znatno smanjio smrtnost, sa 596 pacijenata koji su umrli unutar 28 dana u odnosu na 694 umrlih  koji su primali uobičajenu negu.

Razlika od četiri odsto znači da će na svakih 25 pacijenata tretiranih tocilizumabom biti spašen jedan život, objasnio je Horbi.

Istaknuo je da rezultati jasno pokazuju korist od primene kombinacije tocilizumaba i deksametazona u lečenju najtežih poljedica kovida-19.

Ta kombinacija, kako tvrde povećava stopu preživljavanja, skraćuje boravak u bolnici i smanjuje potrebu za mehaničkim ventilatorima.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar