Ruski institut: Sputnjik V štiti od svih varijanti korone, pa i od delta soja

Zdravlje 21. jun 202116:527 komentara
Sputnjik V
Izvor: ANDREAS SOLARO / AFP

Ruski institut koji je razvio antikovid vakcinu Sputnjik V saopštio je da ona štiti od "svih poznatih varijanti" virusa, uključujući i delta varijantu korona virusa odgovornu za skok epidemije kovida-19 u toj zemlji.

Prestonica Moskva i okolina, kao i drugi po veličini grad u zemlji Sankt Peterburg posebno su pogodjeni novim talasom infekcije i beleže se rekordn brojevi zaraženih dok program vakcinacije tapka u mestu.

Moskovski region danas je zabeležio najveći dnevni skok zaraze od početka pandemije. Za poslednja 24 sata u Rusiji je registrovano 17.378 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a samo u Moskvi registrovano je 7.584 novih slučajeva infekcije. Krajem nedelje broj dnevnih novozaraženih prelazio je 9.000.

Prema podacima gradonačelnika Moskve Sergeja Šobjanina oko 90 odsto novih slučajeva zaraze pripisuju se soju delta, zaraznijem soju koji se pojavio prvo u Indiji i koji preti da preoptereti bolnice glavnog grada Rusije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

U tom kontekstu je Aleksander Gintsburg, direktor centra Gamalej koji je napravio vakcinu Sputnjik V, rekao je da dve doze ove vakcine „štite od svih sada poznatih sojevai, počevši od britanske do varijante delta, odnosno indijske varijante“.

Time on želi da ohrabri stanovništvo da se vakciniše, dok je imunizacija usporena zbog podozrenja ljudi uprkos ponovljenim pozivima predsednika Rusije Vladimira Putina.

Komentari

Vaš komentar