Ruski naučnici modifikovali Sputnjik V za upotrebu protiv delta soja

Zdravlje 19. avg 202118:318 komentara
Izvor: Foto; Shutterstock

Ruski istraživači su objavili da su modifikovali vakcinu protiv koronavirusa Sputnjik V, koja se koristi više od godinu dana, za upotrebu protiv zaraznijeg delta soja.

„Vakcina koju smo modifikovali već je u frižideru“, rekao je  agenciji Interfaks upravnik Instituta Gamaleja, Aleksander Ginzburg i dodao da je još prerano da govori o stepenu efikasnosti vakcine.

Povezane vesti

I ostali proizvođači vakcina u svetu već rade na izmenama svojih vakcina da bi bila što efikasnija protiv delta varijante.

Istovremeno se Ginzburg zalaže za upotrebu vakcina pod nazivom „Sputnjik light“ kao buster vakcina za one koji su dva puta primili vakcinu kompanije Fajzer/Biontek.

Rusija je do sada razvila ukupno četiri vakcine protiv koronavirusa i radi na petoj, tvrde ruske vlasti.

Sputnjik V, koji je odobren u oko 70 zemalja, plasiran je i koristi se na međunarodnom tržištu.

Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško kaže da stopa efikasnosti Sputnjika V iznosi 83 odsto kada je u pitanju zaraza delta sojem.

Rusija se, poput brojnih zemalja u svetu trenutno bori sa delta sojem. U ovoj zemlji se svakodnevno evidentira oko 800 smrtnih slučajeva od posledica kovida-19.

Po službenim podacima do sada je u Rusiji vakcinisano je 41,5 miliona ljudi ili 28,4 odsto stanovništva, od čega 33,5 miliiona primilo je obe dozet, što znači u potpunosti je vakcinisano 22,9 odsto.

EU još uvek radi na odobrenju za Sputnjik V i više je puta kritikovala Rusiju jer ne daje dovoljno podataka koji bi doprineli odobrenju te vakcine na nivou EU.

Članica EU Mađarska već duže vreme koristi Sputnjik na osnovu nacionalnog odobrenja. U Nemačkoj se vakcinacija Sputnjikom ne priznaje.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar