Savetnici FDA podržali Fajzerovu vakcinu za decu od pet do 11 godina

Zdravlje 27. okt 202107:47 > 07:582 komentara
Izvor: ROBYN BECK / AFP

Ekspertska komisija odlučila je ubedljivom većinom glasova da preporuči američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) da dozvoli upotrebu Fajzerove vakcine protiv kovida 19 kod dece uzrasta od pet do 11 godina, navodeći da su prednosti vakcine veće od rizika.

FDA nema obavezu da sledi savet svojih spoljnih savetnika, ali ga obično uvaži, prenosi Glas Amerike.

Povezane vesti

To znači da bi još oko 28 miliona dece moglo da se vakciniše, a većina njih već ide u školu, i pohadja nastavu uživo. Vakcine bi mogle da počnu da se daju mlađoj deci već naredne nedelje.

Ukoliko FDA dozvoli vakcinaciju ove starosne grupe, savetodavna komisija Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sastaće se sledeće nedelje da iznese svoje preporuke o imunizaciji. Direktor CDC donosi konačnu odluku.

Kompanije Fajzer/Biontek navode da je njihova vakcina pokazala efikasnost od 90,7 odsto u zaštiti od koronavirusa, u kliničkom istraživanju u kome su učestvovala deca uzrasta između pet i 11 godina.

Dok su slučajevi dece koja su se ozbiljno razbolela ili preminula od kovida 19 relativno retki u poređenju sa odraslim, neka deca razvijaju komplikacije zbog virusa, a infekcije među nevakcinisanom decom su porasle zbog prenošenja delta soja korona virusa.

Kompanije Fajzer/Biontek traže dozvolu za nižu dozu vakcine kod dece, od 10 mikrograma, naspram 30 mikrograma koliko se koristi u vakcinisanju onih starijih od 12 godina.

Vakcina za decu staru od 12 do 15 godina je dozvoljena u maju, a dok je prošlog decembra dobila dozvolu za one starije od 16 godina.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar