Šef SZO: Ne želite majmunske boginje? Smanjite broj seksualnih partnera

Zdravlje 27. jul 202219:3620 komentara
JOHANNA GERON / POOL / AFP

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus je preporučio da muškarci u riziku od zaraze majmunskim boginjama razmotre da smanje broj seksualnih partnera.

Pročitajte još:

On je dodao da je do sada 98 odsto slučajeva zaraze otkriveno među homoseksualnim i biseksualnim muškarcima i pozvao one pod rizikom od zaraze da preduzmu korake radi zaštite.

„To za muškarce koji imaju polne odnose sa muškarcima znači da radi sebe i drugih donose bezbedne odluke. To znači da, za sada, smanje broj seksualnih partnera“, rekao je Gebrejesus.

On je dodao da zaraženi treba da se izoluju i izbegavaju okupljanja koja podrazumevaju blizak kontakt.

Zvaničnici SZO ranije su naglasili da se majmunskim boginjama može zaraziti svako ko je bio u bliskom kontaktu sa zaraženim ili kontaminiranom odećom ili posteljinom.

Savetnik SZO za HIV, hepatitis i polno prenosive bolesti Endi Sil (Andy Seal) rekao je da su stručnjaci utvrdili da se majmunske boginje „nedvosmisleno šire tokom polnog kontakta“.

Doktor Hju Adler (Hugh), koji leči obolele od majmunskih boginja u Velikoj Britaniji, naveo je da anonimni polni odnosi čiji se učesnici ne mogu pratiti pomažu širenje bolesti.

„Verovatno je i da su se majmunske boginje uvek ovako prenosile i manifestovale, samo što to ranije nije bilo uočeno ili ovako rašireno“, rekao je Adler.

Od početka zaraze, registrovano je više 19.000 slučajeva zaraze u preko 75 zemalja u svetu. Smrtni slučajevi uočeni su samo u Africi.

Komentari

Vaš komentar