Sezona gripa u pandemiji korone: Lekari pozivaju na vakcinaciju, ugrožena i deca

Zdravlje 17. sep 202117:05 > 17:065 komentara

I dok se epidemiološka situacija sa kovidom sve više usložnjava, pojedini epidemiolozi i infektolozi upozoravaju na to da postoje nagoveštaji da bi ove jeseni sezona gripa mogla da bude ozbiljnija u odnosu na prošlu godinu.

Imunolog Miloš Marković kaže da je činjenica da primećuju skok drugih respiratornih virusa.

„I to se pojavljuju kad im vreme nije, van sezone, primećeno je u mnogim zemljama u svetu i kod nas, o tome smo diskutovali, to je možda nagoveštaj da će nam se grip i vratiti. Kad preležite grip, vi imate prilično solidan imunitet, problem virusa gripa nije toliko u imunitetu, nego u neobičnoj osobini tog virusa da varira, mutira, neuporedivo više od korone. Moguće je da ako ste preležali grip pre neke godine, niste u nekoj meri ili uopšte zaštićeni“, kaže Marković.

Ističe da „kada odete za vakcinu za kovid, pravo je vreme da uzmete i vakcinu za grip“. Dodaje da će biti dostupna od polovine oktobra.

Povezane vesti

„Onog trenutka kad bude dostupna, nema nikakvog razloga da ne dobijete obe vakcine istovremeno“, kaže on.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović kaže da je to nešto što nam je poznato od samog početka pandemije, kada su se delimično u pojedinim zemljama, nama najbliža Italija, poklopile završetak epidemije gripa grupe B i pojava kovida.

„Pacijenti koji su imali koinfekcije su normalno imali težu kliničku sliku. To je nešto što zahteva dozu opreza, neću da kažem da zahteva strah, ali zahteva racionalno razmišljanje i jedini mogući način da sprečimo da nam se tako nešto desi je uspešna imunizacija protiv obe ove bolesti. Normalno, ako se ne budemo imunizovali, ako se ne budemo vakcinisali, logično je očekivati da će u nekom trenutku kada se pojavi grip u toku trajanja pandemija kovida biti pacijenata koji će imati koinfekcije, a to automatski vuče veći procenat komplikacija, težu kliničku sliku, normalno i veći procenat nepovoljnih ishoda“, kaže Stevanović.

Ponovio je da je najbolji način da se bilo koja infektivna bolest leči da se u stvari spreči da ona nastane.

„A vakcine već više decenija, da ne kažem vekova su ono što nam pomaže u tome“, kaže on.

Pedijatar Goran Vukomanović kaže da je „grip potencijalno opasnija bolest za decu od kovida“.

„Mi smo, kao što znate, odobrili i počeli vakcinaciju protiv kovida dece od 12 godina, nadamo se da ćemo uspeti u tome da zaštitimo što više dece, ali ide sezona gripa, deca su izvor, epidemiološki gledano, najveći izvor virusa gripa jesu upravo deca u školama. Školska deca šire virus neviđeno brzo, a pritom su duže zarazna nego mi odrasli, čak i do dve nedelje su u poziciji da šire virus“, kaže on.

Rizične grupe kod dece se slažu sa rizičnim grupama odraslih, kaže.

„To su deca sa hroničnim bolestima i deca koja imaju defekte imunskog sistema, urođene ili stečene. Ne smemo zaboraciti da u velikim pandemijskim situacijama kada analiziramo decu koja imaju komplikacije, to rade Amerikanci najbolje zbog statistike, kada su analizirali decu kohja su dolazila u njihove urgentne centre zbog komplikacija gripa, 50 odsto te dece nemaju komorbiditete, kada se analizira mortalitet od gripa u pandemijskim okolnostima, 40 odsto dece umire od teških formi gripa, a nisu ona koja imaju komorbiditete“, kaže on.

Kako kaže, „grip otvara kod dece one probleme, rupe u organizmu za koje nismo znali da postoje da nije bilo gripa“.

„Ne dao Bog da vam se desi i jedno i drugo ove godine“, kaže on.

Komentari

Vaš komentar