Školarci nose torbe teške i do 10 kilograma, obratite pažnju na pravilo 10 odsto

Zdravlje 22. jan 202323:3816 komentara
Izvor: Shutterstock

Roditelj moraju da izdvoje pravo bogatstvo za školsku opremu, a ona na kraju doslovno pada na slabašna leđa dece, čija tela rastu i razvijaju se.

Školske torbe pune knjiga ne smeju da prelaze 10 odsto telesne težine deteta.

Istraživanja pokazuju da se 65 odsto dečjih bolova u vratu i ramenom pojasu i 35 odsto u lumbalnom delu kičme javlja kao posledica teških torbi i rančeva, kažu fizioterapeuti.

Povezane vesti

Prema njihovim rečima, ranac mora da bude čvrst i ima široke kaiševe preko ramena,  i dete mora da ga nosi na oba ramena.

Preporučljivo je da se koriste trake za fiksiranje oko struka, a takođe se savetuje ravnomerno punjenje ranca, što znači da teže predmete treba staviti bliže kičmi.

Uprkos pravilu 10 odsto, učenici nižih razreda u torbi nose u proseku deset knjiga. Tu su i pernice sa olovkama, flomasterima, bojicama, lenjirima… Zatim užina, flaša vode, ponekad i oprema za fizičko vaspitanje.

Stručnjaci preporučuju da se deca bave telesnom aktivnošću kako bi se njihovo telo zdravo razvijalo, a jačanje mišića pomoći će i kod nošenja težeg ranca.

Danas postoje rančevi sa točkicima koji mogu da se vuku, što može da bude olakšanje za mališane. Ruksaci učenika do četvrtog razreda teški su u proseku od tri do sedam kilograma, dok od petog razreda ta težina nije manja od sedam kilograma. Neki rančevi dosežu težinu i do 10 kilograma, prenosi Index.hr.

Komentari

Vaš komentar