Skoro polovina pušača krije ovu svoju naviku

Zdravlje 19. feb 202215:07 > 15:116 komentara
Izvor: Shutterstock

Skoro polovina pušača priznaje da skriva svoju naviku od bližnjih, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje sprovedeno na 2.000 pušača pokazalo je da je 43 posto onih koji to drže u tajnosti koristilo šetnju psa kao izgovor za cigaretu, dok bi više od polovine reklo da moraju samo da odu do prodavnice na kratko.

Povezane vesti

Još 40 odsto ponudilo je da iznesu smeće, a dve trećine okrivilo je prijatelja što se osećaju na dim.

Visokih 91 odsto otkrilo je da su skrivali svoju naviku jer nisu hteli da uznemire svoju bolju polovinu, dok se 46 odsto oseća krivo zbog toga.

Portparol „Lloyds Pharmacy“, kompanije koja je aprovela istraživanje, rekao je da s obzirom na to da je stigma oko pušenja cigaretau porastu, i da nije ni čudo što mnogi pušači žele da prikriju svoju naviku od voljenih osoba.

Prestanak pušenja može može da bude težak, mnogi su pokušali, ali su ubrzo nakon prestanka ponovno počeli da puše.

Studija je takođe pokazala da taktike koje koriste tajni pušači da prikriju miris uključuju tuširanje, presvlačenje u drugu odeću i držanje prozora širom otvorenih u autu ili kući. A 44 odsto često koristi dezodorans kako bi prikrilo miris.

Uprkos tome, gotovo polovinu je uhvatio neko od koga su to pokušavali da sakriju. Takođe se pokazalo da četiri od deset kriju svoju naviku od voljenih  jer ih je sramota, a 51 odsto smatra da bi ih osuđivali ako bi se saznalo da puše.

Više sedam od deset pokušalo je da prestane da pušiti ranije, ali 83 odsto smatra da je to preteško – budući da je prosečni pušač izdržao nešto manje od četiri meseca pre nego što je ponovno zapalio cigaretu.

Prosječan pušač dnevno popuši ukupno devet cigareta, a najmanje tri popuši u tajnosti. Ali, 59 odsto pušača planira da prestane u bliskoj budućnosti – pri čemu je štednja novca glavni motiv, prenosi Večernji.hr.

Više od trećine njih, 37 odsto učiniće to radi poboljšanja i zaštite zdravlja članova porodice, dok 70 odsto želi to da učini za svoje zdravlje i dobrobit.

Komentari

Vaš komentar