Snabdevanje inovativnim lekovima u devet ustanova, RFZO želi da budu dostupniji

Zdravlje 14. okt 202210:331 komentar
Shutterstock/ Ilustracija

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) sprovodi decentralizaciju distribucije inovativnih lekova po regionalnim i lokalnim bolnicama, rekla je predstavnica RFZO Vesna Vuković na obeležavanju Svetskog dana borbe protiv artritisa, u organizaciji Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije, saopštio je danas Fond.

Vuković je, kako se navodi, rekla da se snabdevanje inovativnim lekovima trenutno obezbeđuje u devet zdravstvenih ustanova, što za posledicu ima da mnogi pacijenti dugo putuju da bi ga preuzeli.

Povezane vesti

„Kako smo mi uvek u službi pacijenata i osluškujemo njihove potrebe, naša namera, na kojoj već radimo, jeste da im lekovima učinimo lakše dostupnima“, rekla je Vuković.

Dodala je da RFZO trenutno obezbeđuje lečenje inovativnim lekovima oko 3.000 pacijenata obolelih od reumatskih bolesti i da se intenzivno radi na tome da taj broj bude veći i da se dostigne aktuelni evropski prosek.

Vesna Vuković je podsetila da je prvi inovativni lek dodat na listu dobijanja o trošku države, koji se nije odnosio na maligne bolesti, bio medikament za lečenje obolelih od reumatskih bolesti.

Komentari

Vaš komentar