Sprovedena studija o nuspojavama vakcinacije kod mlađih i starijih osoba

Zdravlje 15. okt 202116:46 > 16. okt 2021 07:586 komentara
Izvor: Shutterstock

Od kada je počela vakcinacija protiv kovida-19 prati se bezbednost vakcina i nadgledaju nuspojave.

Projekt praćenja spremnosti vakcine protiv kovida (ACCESS) u Evropi finansira Evropska agencija za lekove (EMA) i uključuje protokol za procenu pozadinskih stopa stanja koje predstavljaju potencijalne štetne događaje od posebnog interesa (AESI).

Velika studija iz Švedske izvestila je o populacijskim, dobnim i polno specifičnim stopama incidencije stanja koja predstavljaju potencijalno štetne događaje povezane sa vakcinom protiv kovida. Istraživanje je objavljeno na medRxiv preprint serveru.

Potencijalno štetni događaji koji su analizirani

Autori su odabrali i analizirali sledeće ishode na osnivu informacija regulatornih tela i prethodnih studija: febrilni napad, aseptični meningitis i Kavasakijev sindrom.

Povezane vesti

Tu su i artritis, post-infektivni artritis, miokarditis, infarkt miokarda, ARDS, moždani udar, hemoragijski moždani udar, ishemijski moždani udar, venska tromboembolija, zastoj bubrega, plućna embolija, zastoj jetre, multiformni eritem, autoimuni tiroiditis, diseminirana intravaskularna koagulacija i upala slepog creva.

Studija je otkrila da su upala slepog creva, autoimuni tiroiditis, aseptični meningitis, Kavasakijev sindrom, češći kod mlađih osoba.

Najčešće nuspojave

I druga studija, objavljena u časopisu The Lancet, analizirala je pojavu nuspojava prema godinama starosti i polu i nekim drugim kriterijumima. Studijom je obuhvaćeno više od 600.000 osoba, a istraživale su se nuspojave nakon vakcinacije Fajzerovom i AstraZenekinom vakcinom.

Istraživači su otkrili da su najčešće prijavljene nuspojave bile umor i glavobolja. Ove nuspojave javljale su se unutar 24 sata od vakcinacije i trajale su u proseku jedan dan.

Osetljivost i lokalna bol oko mesta ubrizgavanja bili su najčešće prijavljene lokalne nuspojave i takođe su u proseku trajale jedan dan.

Ostale nuspojave, uključujući alergijske kožne reakcije poput peckanja kože, osipa i crvenih mrlja na usnama i licu, prijavilo je 10.860 od 627.383 korisnika kod obe vrste vakcina, navodi se u studiji.

Istraživači takođe navode i da su nuspojave bile znatno učestalije kod žena nego kod muškaraca, kao i kod osoba od 55 godina ili mlađih nego kod starijih od 55 godina.

Komentari

Vaš komentar