Šta je anizokorija od koje je patio i Dejvid Bouvi?

Zdravlje 25. jan 202321:074 komentara
Izvor: Shutterstock

Slavne ličnosti nisu izuzete od zdravstvenih problema. Jedan od njih je i Dejvid Bouvi, muzički genije, koji je patio od anizokorije, ali to ga nije sprečilo da ostavi specifičan, neizbrisiv trag u istoriji muzike.

Reč je o stanju koje karakteriše nejednaka veličina zenica, a svaka peta osoba pati od te bolesti.

Iako je teško uočiti da nečije zenice nisu iste, anizokorija se manifestuje i nekim drugim simptomima kao što su spušteni kapci, problemi s pokretljivošću očiju i bol, smanjeno suzenje očiju ili glavobolja.

Kod koga može da se pojavi ovo stanje?

Prema rečima stručnjaka, anizokorija ne utiče na vid ili celokupno zdravlje, iako bi je trebalo lečiti.

Stanje može da zahvatiti osobe sa problemima u nervnom sistemu, prošlim oštećenjima oka, one sa rizikom od moždanog udara ili infekcije, ali i osobe kojima je dijagnostikovan Holms-Adijev sindrom, prenosi Index.hr.

Anizokorija je takođe prisutna i kod oko 20 odsto novorođenčadi.

Ako imate bilo koji od navedenih simptoma ili sumnjate u problem, najbolje je da posetite oftalmologa. Samo stručna osoba može da analizira oko i detektuje eventualne probleme.

Dijagnoza

Kod mnogih bolesnika anizokorija se otkriva slučajno, jer je asimptomatska.

Dijagnoza se postavlja pregledom, a ispituje se veličina zenica pri svetlosti i u mraku, reakcija zenica na svetlost i akomodacija, pregled  procepnom lampom, tonometrijom i dopunske metode za ispitivanje osnovnog oboljenja, navodi „Stetoskop“.

Lečenje

Lečenje zavisi od uzroka koji je doveo do anizokorije. Fiziološka anizokorija i anizokorija bez simptoma se ne leče. U ostalim slučajevima se leči osnovno oboljenje.

Komentari

Vaš komentar