Šta je stomačni virus i kako se razlikuje od ostalih stomačnih problema?

Zdravlje 19. okt 202213:35
Izvor: Shutterstock

Pored respiratornih, stomačni virus je veoma čest u ovo doba godine. Više vremena se provodi u kolektivu, u zatvorenom prostoru, što stvara idealne uslove za delovanje pojedinih virusa. Ono što je važno da znamo je kako da razlikujemo stomačni virus od drugih stomačnih problema.

Stomačni virus ili gastroenteritis predstavlja upalu gastrointestinalnog trakta izazvanu virusima. Dolazi do povećanja količine tečnosti u crevima, pre svega u debelom crevu, upaljeno tkivo ne može da apsorbuje vodu ni hranljive elemente, pa dolazi do dijareje.

Povezane vesti

Kod dece u prvim godinama života, dijareja može da bude toliko teška da izaziva dehidrataciju i potrebu za rehidratacijom u hospitalnim uslovima.

Najčešći virusi koji izazivaju „stomačni grip“ su Rotavirus, Norovirus, Adenovirus.

Simptomi na koje se naročito obraća pažnja su sledeći:

– mučnina

– povraćanje

– dijareja

– bolovi u stomaku

– povišena telesna temperatura

Ovo su uobičajeni simptomi stomačnog virusa. Ali ako se pojavi krv u stolici ili prilikom povraćanja, masne stolice neprijatnog mirisa, morate se obratiti lekaru, kao i ako simptomi ne prolaze nakon par dana ili se čak pogoršavaju.

Trajanje stomačnog virusa i ko je u posebnoj opasnosti?

Simptomi su najizraženiji prvih nekoliko dana, nakon čega bi trebalo da počnu da se smiruju,  mada je moguće da traju i do deset dana.

Najrizičnije grupe su mala deca, starije i iscrpljene osobe, osobe sa oslabljenim imunitetom, i oni koji provode dosta vremena u velikim kolektivima, kao i osobe koje žive u nehigijenskim uslovima ili ne vode dovoljno računa o higijeni.

Mere lečenja koje se preporučuju osobama obolelim od stomačnog virusa

Specifični lekovi ne postoje, ali postoji simptomatska terapija koja može da ublaži tegobe i ubrza vreme ozdravljenja.

Zato se preporučuje odmor, lekovi za spuštanje temperature, voda, supe i čajevi da bi se sprečila dehidratacija, prilagođena ishrana, što znači konzumiranje pirinča, kuvanog krompira, tosta, banana, ali i upotreba probiotika, navodi se na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

U tom perodu trebalo bi izbegavati  masnu, prženu, slanu i začinjenu hranu, alkohol, mleko i mlečne proizvode.

Na koji način se može sprečiti stomačni virus?

Pre svega potrebno je ojačati imunitet, unositi dovoljno vitamina i minerala, sprovoditi higijenske mere koje podrazumevaju češće pranje ruku i dezinfekciju predmeta i površina koje svakodnevno koristimo.

Probiotici se u sezoni stomačnih virusa mogu uzimati i preventivno jer oni pomažu u održavanju dobrog zdravstvenog stanja, poboljšavaju imunološke funkcije održavajući normalnu želudačno-crevnu funkciju.

Komentari

Vaš komentar