Šta osobe koje imaju problem sa nadutošću ne bi trebalo da piju?

Zdravlje 04. nov 202218:58
Shutterstock

Nadutost može da bude prouzrokovana brojnim faktorima, poput prebrzog jedenja, grickanja pre spavanja ili konzumiranja hrane i pića koje se povezuje sa probavnim smetnjama.

I dok su mnogi svesni negativnih efekata slatkih i gaziranih pića, uobičajena zabluda je da dijetalna gazirana pića nemaju isti efekt. Gazirani sokovi su puni šećera i sami po sebi dovoljno loši za zdravlje, dok dijetalni gazirani sokovi često sadrže i nepoznate hemikalije.

Povezane vesti

„Ove vrste gaziranih pića mogu da izazovu nakupljanje prevelike količine gasova, zbog čega se osećate naduto. Umesto da posežete za njima, pokušajte da ih izbacite iz ishrane i vidite kako ćete se osećati“, kaže dijetetičarka Su-Nui Eskobar.

Stručnjaci za ishranu smatraju da dijetalna gazirana pića mogu, osim nadutosti, da prouzrokuju i prerano starenje.

„Hemikalije poput fosfora, kalijuma i kofeina ispiraju minerale iz kostiju i mogu da oštete ćelije u telu“, tvrdi dijetetičarka Dana Elis Hans, prenosi Index.hr.

Još jedna mana ovakvih pića je što su puna praznih kalorija, što može potaknuti debljanje. Zato su uvijek bolji izbor voda ili nezaslađeni čaj. Oba napitka pomažu da sačuvate cjelokupno zdravlje.

Komentari

Vaš komentar