Šta roditelji često rade i time udaljavaju decu od sebe?

Zdravlje 31. okt 202122:54 > 23:345 komentara
Shutterstock

Ponekad čak i jednostavno pitanje, poput: "Kako si proveo dan?'", može da udalji dete od roditelja, ako za to nije dobar tajming. Kada su preopterećeni, dajte im trenutak za odmor, a oni će posle sami sve ispričati.

Dopuštate da vam raspoloženje utiče na odnos sa detetom

To ne znači da bi trebalo da skrivate emocije od dece, ali morate da znate kako da njima upravljate i kako da se bolje nosite sa stresnim situacijama.

Iako možda mislite da su deca premlada da bi prepoznala kako se osećate, oni mogu da budu vrlo osetljivi na raspoloženje roditelja.

Radite nešto drugo dok pokušavaju da vam kažu nešto važno

Deca nisu uvek raspoložena za razgovor sa svojim roditeljima. Ali kad vam priđu, potrebna im je vaša stopostotna pažnja. U suprotnom, deca će će misliti da vam ona nisu  prioritet i da vam nisu važni.

Povezane vesti

To decu može da dovede u situaciju da ubuduće čuvaju svoje emocije i da sa vama o tome ne pričaju.

Zato, kad vam dete dođe sa nečim važnim što želi da kaže, prestanite sa tim što radite, uspostavite kontakt očima i u potpunosti se uključite u razgovor.

Uporno ih ispitujete o njihovim problemima

Ovo ih može iznervirati i naterati da sami požele da reše svoje probleme. Svi se na različite načine nosimo sa stresom, a deca nisu izuzetak.

Zato, umesto da ih terate da vam kažu nešto što ne žele, pokušajte da im postavite manje direktna, nenametljiva pitanja.

Govorite drugima nešto što vam je dete u poverenju priznalo

Ako svojim prijateljima ili porodici kažete nešto što vam je dete u poverenju reklo, može da ih naterate da u buduće kriju svoje tajne. Takođe, to može da povrediti njihova osećanja i učini ih teskobnima.

Odmah ih pitate kako su proveli dan

Kad su mala deca preopterećena, ne mogu da pokažu zrelost. Najbolji način da otkrijete kako im je prošao dan, je da im date trenutak za relaksaciju i oni će sami doći kod vas.

Drugi način da ih naterate na razgovor je da im prvo ispričate svoj dan, piše Bright Side, a prenosi 24 sata.hr.

Ne reagujete dobro kada pokažu znakove nezavisnosti

Normalno je i zdravo da deca traže više slobode. Kad se to dogodi, roditelji to obično doživljavaju kao nedostatak poštovanja ili kao gubitak kontrole nad decom, što može da dovede do još veće kontrole.

Umesto da postavljate stroža pravila, dopustite im da donesu neka pravila i gledajte kako se nose s odgovornošću.

Komentari

Vaš komentar