Šta se dešava kada legnete odmah posle jela

Zdravlje 23. sep 202223:4915 komentara
Shutterstock

Nema ništa lepše od dremke posle ručka, zar ne? Sa druge strane, mnogi lekari savetuju da to nikako ne treba da činimo, jer se to može negativno odraziti na zdravlje.

Aktivni Si piše, a City Magazine prenosi šta se zaista dešava u našem organizmu kada prilegnemo odmah nakon obroka.

Kako objašnjava jedan gastroenterolog, postoji mogućnost da se hrana koju ste upravo konzumirali vrati nazad u grlo (zajedno sa malo želudačne kiseline). Ako se to dogodi, mogu se pojaviti simptomi gorušice, možete osetiti peckanje u grudima i grlu, imati kiseli ukus u ustima, a može se javiti i povraćanje.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Applied Phychology, Nutrition, and Metabolism, takođe je pokazalo zanimljive rezultate.

Sudeći prema njemu, položaj tela tokom obedovanja utiče na varenje, tačnije na apsorpciju hranljivih materija. Istraživači su proučavali kako jedenje hrane u sedećem, uspravnom ili ležećem položaju utiče na varenje. Tako su došli do otkrića da jedenje hrane u ležećem položaju podstiče pražnjenje želuca i poboljšava apsorpciju hranljivih materija – aminokiselina.

Da li je preporučljivo ležati odmah nakon obroka?

Istina je da zapravo ne postoji scenario u kojem bi ležanje na krevetu nakon obroka bilo preporučljivo. Kako objašnjava stručnjak, osobe sa određenim zdravstvenim problemima treba da budu posebno oprezne. Na prvom mestu, pacijentima sa gastroezofagealnom refluksnom bolešću, čak i sa stanjima kao što je hijatusna kila, ne preporučuje se ležanje nakon jela.

Po pravilu, posle jela je bolje sedeti ili najmanje 30 minuta šetati. Osim toga, važno je da vodite računa kada večerate, da ne biste punog stomaka išli u krevet. Zbog toga poslednji obrok u toku dana treba da bude najmanje dva sata pre nego što odete na spavanje, a najbolje bi bilo kada biste nakon večere otišli u kratku šetnju.

Komentari

Vaš komentar