Šta se događa u telu kada nosite čarape dok spavate?

Zdravlje 11. mar 202223:55 > 12. mar 2022 08:5711 komentara
Shutterstock

Kada je u pitanju nošenje čarapa u krevetu, mišljenja su podeljenja. Neki ne mogu da zaspu ako imaju tople čarape na nogama, a drugi ne mogu da zamisle da u krevet idu bosi.

Ali ispostavilo se da spavanje u čarapama može da imati i neke, prilično neprijatne posledice, pa ako ste navikli da ih nosite i preko noći, možda je vreme da preispitate tu naviku.

Bright Side otkriva što se događa ako nosite čarape noću dok spavate.

Smanjuje se protok krvi u vašem telu

Čarape obezbeđuju da su naša stopala topla, što privremeno može da poveća cirkulaciju krvi. Ali ako duže vreme nosite čarape, efekat je suprotan, pa se protok krvi smanjuje.

Podložniji ste riziku od kožnih infekcija

Obratite pažnju na vrstu tkanine od koje su izrađene vaše čarape. Sintetički materijali, poput poliestera ili najlona, nisu prijatni za kožu i ne dopuštaju vašim stopalima da dišu.

Povezane vesti

Noćno znojenje je prilično uobičajeno, a ako spavate pod teškim pokrivačem, vlažno i toplo okruženje stvara savršenu podlogu za razmnožavanje bakterija koje mogu da utiču na vaša stopala.

Ako su neke jake hemikalije, kao što su boje i smole, bile korištene za izradu vaših čarapa, velike su šanse da ćete razviti iritaciju i osip.

Može doći do pojave otoka

Ako su elastične trake koje drže čarape na nogama preuske, mogli biste da se probudite s bolnim crvenkastim tragovima. Kao i svaki pripijeni komad odeće, čarape sa uskim elastičnim trakama mogu da ograniče protok krvi prouzrokujući oticanje.

Mogu da utiču na vašu telesnu temperaturu

Kada se noću odmarate, telo nastavlja da radi i mnogo toga se događa dok spavate. Temperatura tela se menja nekoliko puta tokom noći, a mi bolje spavamo kada nam je hladnije.

Ako nosite čarape koje nisu od prozračnih tkanina, vaša telesna temperatura može da poraste i tako vam ometa san.

Komentari

Vaš komentar