Stalno vam radi TV ili ne možete bez muzike – naučnici za to imaju objašnjenje

Zdravlje 16. mar 202308:4213 komentara
Shutterstock

Naučnici smatraju da puštanje pozadinske buke do određene mere može da bude dobar način da upravljate svojim emocijama, ali može da bude i kontraproduktivno.

 

Ukoliko volite da slušate muziku dok obavljate razne aktivnosti, naučnici tvrde da postoji objašnjenje zašto to radite.

Oni objašnjavaju da potreba za dodatnim zvukom poput muzike ili zvukova sa TV-a, može da ukaže na problem mentalnog zdravlja, a ne na distrakciju kako ljudi obično misle.

Povezane vesti

„Pozadinska buka može da se koristi u pokušaju da se odvrati pažnja ili izbegnu neprijatne emocije i misli“, izjavila je psiholog Džena Karl.

Ipak, naučnici smatraju da puštanje pozadinske buke do određene mere može da bude dobar način da upravljate svojim emocijama. Na primer, ako se osećate preopterećeno ili depresivno na poslu, ili vam se, jednostavno plače, možda će vam trebati nešto što će vam odvratiti pažnju, prenose Vijesti.me.

Međutim, tu može nastati problem, jer nije preporučeno da izbegavate emocije u potpunosti ili zauvek. Morate da pronađete vremena da se vratite svojim mislima kako biste procenili i osetili emocije koje vas muče.

Nažalost, izbegavanje emocija može da pogorša vaše stanje. Ako se nađete u situaciji da uvek odvraćate pažnju od neprikatnih misli ili ih izbegavate, to može da pojača teskobu koja stoji iza tih misli.

Puštanje pozadinske buke, nebitno da li se radi o pesmi ili televizijskoj emisiji može da zvuči kao dobra opcija kada ste sami i ponekad zaista može da bude od pomoći, ali ako primetite da poriv dolazi iz želje da pobegnete od svojih emocija i misli, možda je vreme da uvedete i druge veštine suočavanja kao što je odlazak na terapiju.

Komentari

Vaš komentar