Stomatolog: Velike vrućine utiču i na oralno zdravlje

Zdravlje 24. jul 202221:231 komentar
Foto: Shutterstock

Leti, kako bi zaštitili kožu od štetnog sunčevog zračenja, redovno nanosimo kreme sa zaštitnim faktorom, nosimo šešire i naočare za sunce, a da li ste razmišljali o tome šta se dešava sa usnom dupljom i zubima na visokim temperaturama?

Stomatolog dr Kaled Kasem otkriva da, kad se duže vremena izlažemo jakom suncu, možemo lako početi da patimo od preosetljivosti zuba.

Povezane vesti

„Preosjetljivost zuba je uobičajena, posebno leti kada pijemo ledenija pića i češće jedemo sladoled“, kaže doktor.

On je ističe da, kako se sa godišnjim dobima menja i temperatura, zubna gleđ se različitom brzinom širi i skuplja, ostavljajući dentin – sloj zuba ispod gleđi, izloženim spoljnim uticajima, a to prouzrokuje preosetljivost zuba.

Ipak, stomatolog dodaje i da postoje i načini da se spreči preosetljivost. Pa tako, na primer umesto ledenih, pijemo pića sobne temperature.

„Osim preosetljivosti, trebalo bi sprečiti i dehidratciju jer ona može da prouzrokuje usporavanje proizvodnje pljuvačke koja je ključna za ispiranje bakterija i čestica hrane i pića iz usta. U suprotnom se one zalepe za zubno meso i povećava se rizik od razvoja karijesa“, navodi stomatolog.

Osim toga on savetuje konzumiranje najmanje dva litra vode dnevno.

Takođe, napominje i da mnogi imaju naviku da žvaću led, a to se ne preporučuje ma koliko se primamljivo činilo, prenosi Večernji.hr.

„Žvakanje nečeg tako tvrdog kao što je led može da učini zube osetljivima, pa i da dovede do toga da pucaju“, kaže dr Kasem i dodaje da „zbog pet minuta olakšanja ne bi trebalo da rizikujemo svoje oralno zdravlje“.

Komentari

Vaš komentar