Stručnjaci SZO: Treća doza vakcine protiv kovida nije opravdana

Zdravlje 13. sep 202122:18 > 22:2020 komentara
Izvor: Shutterstock

Primena dodatnih doza vakcina protiv kovida-19 kod celog stanovništva nije za sada opravdana, ocenili su stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i američke agencije za lekove (FDA). 

„Vakcine, kojih ima u ograničenoj količini, spasiće najviše života ako ih damo osobama izloženim velikoj opasnosti teškog oblika kovida i koje još nisu vakcinisane“, napisali su stručnjaci u britanskom medicinskom časopisu „The Lancet“.

Povezane vesti

„Sadašnji podaci ne pokazuju potrebu ponovnog vakcinisanja cele populacije, kod koje je efikasnost protiv teških oblika i dalje visoka“, nastavlja ta grupa međunarodnih stručnjaka u kojoj ima stručnjaka iz SZO i FDA i nekoliko istraživačkih organizacija iz celog sveta.

Mogućnost dodatne, najčešće treće doze za celo stanovništvo je tema burnih rasprava.

U zemljama poput Francuske, počela je vakcinacija trećom dozom za pojedine kategorije stanovništva, one najstarije, i to šest meseci nakon vakcinacije i osobe oslabljenog imuniteta.

Te zemlje to opravdavaju padom uefikasnosti vakcina protiv delta soja, a izgleda da se vremenom taj pad pojačava.

Neki su otišli i dalje. U Izraelu je treća doza raspoloživa za sve starije od 12 godina, pet meseci nakon vakcinacije. SAD pokreću kampanju dodatnog vakcinisanja 20. septembra, počevši od najstarijih.

Ali SZO je više puta odbacio načelo dodatne doze za celo stanovništvo i smatra da ta mera nije naučno utemeljena i ističe nejednakost sa siromašnim zemljama.

Stručnjaci čiji je članak objavio „The Lancet“ smatraju da, i ako se nivo antitela vremenom smanjuje kod vakcinisanih, to ne znači da su vakcine manje efikasne protiv teških oblika oboljenja.

Oni naglašavaju još jedan vid imunološkog odgovora, ćelijski imunitet, koji je teže merljiv.

Uz to preporučuju razvoj dodatnih vakcina posebno osmišljenih za rezistentne sojeve koji bi u budućnosti mogli da se pojave, umesto primene dodatnih doza postojećih  vakcina.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar