Studija: Čuvanje otvorene bočice insulina moguće i na višim temperaturama

Zdravlje 09. feb 202121:00
Foto: Shutterstock

Prvi put je jedna naučna studija pokazala da se otvorena bočica sa insulinom može koristiti tokom četiri nedelje čak i ako su temperature visoke i da nije nužno čuvati je isključivo u frižideru, što pruža nadu brojnim dijabetičarima koji žive u siromašnim zemljama.

Rezultati ovog istraživanja članova nevladine organizacije „Médecins Sans Frontières“ (Lekari bez granica), koje su sproveli u saradnji sa Univerzitetom u Ženevi, objavljeni su u stručnome časopisu „PLOS ONE“.

Povezane vesti

Oni ukazuju na to da se bočica sa insulinom nakon otvaranja može čuvati četiri nedelje na temperaturama koje variraju između 25 i 37 stepeni Celzijusa, a da se pritom ne izgubi efikasnost insulina.

Dijabetes tipa 1, poznat i kao maloletnički (juvenilni) dijabetes ili insulin-ovisni dijabetes, je hroničan  poremećaj metabolizma ugljienih hidrata, masti i belančevina tokom kog pankreas proizvodi malo ili nimalo insulina, hormona potrebnog da bi šećer (glukoza) ušao u ćelije za proizvodnju energije.

Premda se dijabetes tipa 1 obično pojavljuje u vreme detinjstva ili adolescencije, može se razviti i kod odraslih osoba. Uprkos aktivnom istraživanju, za ovaj tip dijabetesa nema leka, ali se može uspešno držati pod kontrolom. Ali ako se ne leči može završiti s ozbiljnim posledicama – komom, slepilom, amputacijom ekstremiteta i prevremenom smrću.

Ova bolest dijabetičare primorava da sebi svakodnevno ubrizgavaju više doza insulina.

Da bi se insulin kvalitetno čuvao, mora se skladištiti na niskoj temperaturi. Toplota povećava rizik od toga da se insulinski protein pretvori u sitne grudice koje, budući da više nisu tečne, pacijent više ne može da ubrizgava.

„U skladu sa postojećim farmaceutskim pravilima, bočice sa inzulinom moraju da se čuvaju na temperaturi između dva i osam stepeni Celzijusa do trenutka dok se ne otvore za upotrebu.

Nakon toga se većina humanog insulina može čuvati na temperaturi do 25 stepeni Celzijusa tokom četiri nedelje, vremena koje je obično potrebno dijabetičaru da potroši  jednu bočicu insulina“, objasnila je Filipa Bule, savetnica za nezarazne bolesti pri organizaciji „Lekari bez granica“.

Upozorila je da takvo skladištenje insulina predstavlja veliki problem, naročito za dijabetičare u izbegličkim kampovima, gde su temperature mnogo više od propisanih kada je reč o čuvanju bočica sa insulinom, a porodice nemaju frižidere.

U mnogim siromašnim zemljama sveta osobe koje boluju od dijabetesa prisiljene su svakodnevno da odlaze u bolnice da bi im se ubrizgala odgovarajuća doza insulina, što ih ometa u obavljanju uobičajenih radnih aktivnosti i primorava ih da ponekad prelaze veće udaljenosti.

Studijom su analizirani uslove i okolnosti u kojima se insulin može čuvati, a da pritom ne izgubi svoju efikasnost.

Stručnjaci su u laboratoriju reprodukovali temperaturu „doma“ u izbegličkom kampu Dagahalej na severu Kenije, koja varira između 25 stepeni Celzijusa tokom noći i 37 stepeni Celzijusa tokom dana.

Rezultati su pokazali da se „svojstva insulina u bočicama čuvanim na pomenutoj temperaturi i ona u bočicama iz frižidera nisu izmenila“.

„Ovi rezultati bi mogli da posluže kao temelj za moguće promene u korišćenju bočica sa insulinom u državama s niskim prihodima, jer pacijenti ne bi morali svakodnevno da odlaze u bolnicu“, rekla je Bule.

„Nadamo se da ćemo uspeti da postignemo konsenzus kada je u pitanju kućna upotreba insulina i na višim temperaturama u nedostatku frižidera i da će naše rezultate odobriti i Svetska zdravstvena organizacija (SZO)“, rekla je ona.

Po podacima SZO u svetu danas od dijabetesa boluje 422 miliona ljudi, a većina njiih živi u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Čak 1,6 miliona smrtnih slučajeva direktno se pripisuje posledicama dijabetesa, bolesti čija prevalencija poslednjih deset godina kontinuirano raste.

 

Komentari

Vaš komentar