Studija: Deca sklonija zarazi omikron varijantama preko nosa

Shutterstock

Varijanta omikrona može biti efikasnija u zarazi dece preko nosa od prethodnih verzija koronavirusa, ukazuje mala studija.

Ranije tokom pandemije, nosna sluznica kod dece bila je otpornija na virus koji izaziva kovid-19 nego što je to bio slučaj kod odraslih.

Studije originalnog SARS-CoV-2 i nekih njegovih varijanti otkrile su da je virus naišao na jači imuni odgovor u ćelijama koje oblažu nos kod dece za razliju od odraslih gde to nije bio slučaj. Kod dece je virus bio manje efikasan u pravljenju kopija, prenosi Reuters.

Nedavni eksperimenti u epruvetama u kojima su se mešali virus i nazalne ćelije 23 zdrave dece i 15 zdravih odraslih otkrili su da je antivirusna odbrana u nosu dece „bila znatno manje izražena u slučaju omikrona“, izjavili su istraživači u PLOS Biology.

Oni takođe navode da se omikron efikasnije reprodukovao u ćelijama nosne sluznice dece u poređenju sa deltom i originalnim virusom.

„Ovi podaci su u skladu sa povećanim brojem pedijatrijskih infekcija uočenih tokom talasa omikrona“, napisali su istraživači, pozivajući na dodatne studije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar