Studija: Fajzerova treća doza znatno povećava zaštitni efekat kod starijih od 60

Zdravlje 17. sep 202116:3012 komentara
Fajzer, vakcina, koronavirus, kovid-19
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Treća, "buster" doza Fajzer/Biotekove vakcine protiv kovida-19 znatno povećava zaštitni efekat kod osoba starijih od 60 godina, pokazalo je novo istraživanje izraelskih naučnika.

Među starijim osobama koje su primile dve doze vakcone, 10 puta češće se razvila infekcija, a 20 puta više osoba koje su primile obe doze obolelo je od težeg oblika infekcije u odnosu na one koji su primili i treću, „buster“ dozu, objavili su izraelski naučnici u „New England Journal of Medicine“ (

Povezane vesti

NEJM).

 

Svi koji su primilo obe doze vakcine protiv kovida-19 u Izraelu sada imaju mogućnost da dobiju i treću dozu najranije pet meseci nakon što su primili drugu dozu.

Uprkos visokoj procepljenosti ova država se trenutno bori protiv trećeg talasa koronavirusa.

Izraelski istraživači pretpostavljaju da je to zbog mnogo zaraznijeg delta soja koronavirusa i pada nivoa zaštite koji  vakcina pruža šest meseci nakon primanja druge doze. Prema mišljenju naučnika efikasnost vakcina pala je na 50 odsto.

Karsten Vacl, glavni sekretar Nemačkog društva za imunologiju za dpa je rekao da se odranije zna da je nivo antiela oko 10 puta veća nakon treće doze vakcine nego nakon samo dve.

Ali studija istovremeno upućuje na to da je zaštitni efekat koji pružaju dve doze vakcine ipak mnogo veći nego kod osoba koje se uopšte nisu vakcinisale protiv kovida-19.

Vacl je istakao da u sklopu studije naučnici nisu proučavali mogućnost pojave nuspojava. Ali za sad iz Izraela nema izveštaja o tome da treća doza rezultira značajnijim nuspojavama u odnosu na drugu.

Istovremeno Vacl ističe da ne preporučuje „buster“ dozu za mlađe osobe, već za one starije od 80 godina i za one starije od 60 godina koje već boluju od nekih hroničnih bolesti.

U Nemačkoj se u nekim slučajevima osobama starijim od 80 godina i osobama sa imunodeficijencijom, stanjem ljudskog organizma kod kog je imunološki sistem oslabljen, već nudi i treća „buster“ doza vakcine protiv kovida-19.

Komentari

Vaš komentar