Studija: Gojaznost bi mogla da se leči isključivanjem hormona gladi

Zdravlje 07. dec 202108:50 > 03. jan 2022 22:401 komentar
Izvor: Shutterstock

Gojaznost bi mogla da se izleči bez dijete ili vežbanja uz radikalno ispitivanje koje je pokrenuto u isključivanju takozvanog "hormona gladi".

Ispitivanje je pokrenuto da istraži proces koji bi mogao da smanji želju za prekomernim jelom i smanji težinu za samo 40 minuta.

Povezane vesti

U istraživanju, koje je vodio dr Ahmed R. Ahmed, barijatrijski hirurg u londonskoj bolnici Sveta Meri, skoro 80 volontera će proći proceduru zvanu barijatrijska embolizacija pri kojoj će im isključiti grelin, odnosno „hormon gladi“.

Dr Ahmed je rekao da ako barijatrijska embolizacija postane rutinska, pacijenti bi mogli da izađu iz bolnice za dva sata.

Doktor je rekao da bi brza i niska cena ove metode omogućili lečenje gojaznosti za mnogo više ljudi, ali je rekao da će prvo morati da se dokaže efikasnost.

„Zaista moramo da znamo da sama intervencija ima efekat, a ne samo placebo efekat.
Studije manjeg obima su otkrile da gojazni pacijenti gube u proseku skoro 10 odsto svoje težine nakon procedure, iako neki gube mnogo više“, rekao je doktor i dodao:

„Takav gubitak težine bi značajno poboljšao zdravlje, preokrenuo dijabetes tipa 2 i smanjio rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Tim dr Ahmeda regrutuje 76 gojaznih dobrovoljaca, svaki sa indeksom telesne mase između 35 i 50. Polovini će biti ubačene blokatorske perle, ostali će dobiti fiziološki rastvor, placebo, i svi će biti praćeni godinu dana, prenosi New York Post.

Istraživanje je dobilo 1,2 miliona funti od Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja NHS i podržano je od strane „Imperial College London“.

Iako nijedan pacijent još nije dobio terapiju u Velikoj Britaniji, oko 25 ih je već to uradilo u SAD.

Dr Kliford Vajs sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Džons Hopkins u Baltimoru, koji vodi paralelno ispitivanje na 64 američka pacijenta, rekao je „da je ovde cilj da pacijenti budu zdraviji na najmanje invazivan način“.

Lečenje je pozdravio i Tam Fraj, iz Nacionalnog foruma za gojaznost, koji je rekao da NHS mora da razmotri jeftinije, brže alternative barijatrijskoj hirurgiji, dodajući da je „gojaznost sada tako veliki problem i da se mora razmišljati o tome mnogo, van okvira“.

Komentari

Vaš komentar