Studija Instituta Maks Plank: FFP 2 maske su veoma efikasne

Zdravlje 04. dec 202118:2713 komentara
Izvor: Shutterstock

FFP2 maske pružaju vrlo visoki stepenu zaštite od zaraze pod uslovom da se pravilno nose, proizlazi iz nedavno objavljene studije Instituta Maks Plank u Getingenu.

„Ako se jedna zaražena i nezaražena osoba sretnu u zatvorenom prostru i na maloj udaljenosti, mogućnost prenosa zaraze i nakon 20 minuta iznosi svega jedan promil“, stoji u studiji Instituta Maks Planka za dinamiku i organizaciju iz Getingena.

Povezane vesti

Uslov za ovako visoki stepen zaštite je pravilno postavljanje maske što se posebno odnosi na predoo na vrhu nosa koji mora biti čvrsto priljubljen, stoji u studiji objavljenoj u američkom naučnom časopisu „Proceedings“ Američke akademije nauka (PNAS).

Kod nepravilnog položaja maske opasnost od zaraze se povećava na četiri odsto.

Tijekom eksperimenata naučnici su isprobavali različite aspekte poput veličine kapljica, dinamiku pri disanju kao i različite forme zaštitne maske.

„Mogućnost zaraze u stvarnom životu je deset do sto puta manja ali mi smo stvorili najnepovoljnije uslove kad je u pitanju zaštita“, rekao je direktor Instituta Maks Plank i jedan od voditelja studije Eberhard Bodenšac.

Suprotno tome susret dve osobe koje ne nose maske, a od kojih je jedna zaražena će vrlo verovatno završiti zarazom zdrave osobe.

„U tom slučaju će zdrava osoba koja stoji na udaljenosti od tri metra od zaražene osobe i nekoliko minuta udiše vazduh zaraženog sa velikom verovatnoćom biti zaražena“, rekao je Bodenšac.

On zato smatra da je nošenje maski i dalje vrlo dobro sredstvo u sprečavanju širenja koronavirusa.

Komentari

Vaš komentar