Studija: Lek protiv gorušice može da ublaži simptome kovida-19

Zdravlje 17. feb 202218:001 komentar
Shutterstock

Kod nevakcinisanih, odraslih osoba sa blagim do umerenim kovidom-19, koje nisu hospitalizovane, lečenje visokom dozom antacidnog leka famotidina pomoglo je kod bržeg prolaska simptoma i upale, prema istraživanju na malom uzorku.

Otprilike polovina ispitanika u istraživanju, koje je obuhvatilo 55 pacijenata, uzimala je famotidin, glavni sastojak leka Pepsid protiv gorušice kompanije Džonson i Džonson, tri puta dnevno tokom dve nedelje.

Povezane vesti

Ostali su uzeli tabletu koja nije sadržala aktivnusupstancu famotidin.

Kod pacijenata u grupi koja je lečena famotidinom 14 od 16 praćenih simptoma brže je prošlo, uključujući gubitak čula mirisa i ukusa, otežano disanje i bol u predelu trbuha.

Lečenje famotidinom takođe je dovelo do bržeg poboljšanja upalnih markera bez ikakvih štetnih efekata na imunski odgovor pacijenata, saopštili su naučnici u časopisu Gut.

„Nadamo se da podaci koje objavljujemo nakon ove studije usmeravaju buduća ispitivanja koja su neophodna za potvrdu famotidina kao leka za pacijente sa kovidom-19“, saopštio je dr Tobias Janovic iz „Northwell Health and Cold Spring Harbor Laboratory“, koji je vodio ovu studiju.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar