Studija: Lek za astmu mogao bi da smanji potrebu za hospitalizacijom kod kovida

Zdravlje 11. feb 202117:376 komentara
Izvor: Foto: Shutterstock

Često korišćeni tretman za astmu mogao bi da smanji potrebu za hospitalizacijom pacijenata sa kovidom-19 ako se lek daje u roku od sedam dana, rekli su britanski istraživači.

Budezonid, koji AstraZeneka Plc prodaje pod nazivom Pulmicort, a koji se koristi i za lečenje pluća pušača, smanjio je vreme potrebno pacijentima da se oporave od kovida-19 i kada se daju u inhalacijskoj formi, saopštio je Univerzitet u Oksfordu, prenosi Reuters.

Povezane vesti

Studija koja je trajala 28 dana obuhvatila je 146 pacijenata i pokazala je da inhaliranje budesonida za 90 odsto smanjuje rizik potrebe za bolničkim lečenjem u odnosu na običnu zdravstvenu negu, navodi ovaj univerzitet.

Naučnici su odlučili da sprovedu ovo istraživanje na osnovu činjenice da su pacijenti sa kroničnim respiratornim bolestima, a njima se često prepisuje inhaliranje steroida, bili znatno manje hospitalizovani zbog kovida-19 u ranim danima pandemije.

Početni podaci ove studije pokazali su da su volonteri koji su uzimali budesonid brže lečili  temperaturu i su imali manje trajnih simptoma.

„Raduje me što relativno siguran, široko rasprostranjen i dobro proučen lek može da utiče na pritisak kom smo izloženi u ovoj pandemiji“, kaže  Mona Bafadel, koja je vodila studiju koja još nije prošla recenziju.

Pulmicort je bio veoma poznat lek kompanije AstraZeneke, jednog od proizvođača vakcine protiv kovida-19, a danas se na tržištu nudi noviji lek Symbicort, kao alternativa za lečenje astme.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar