Studija: Lek za gubitak težine možda preokret u borbi protiv gojaznosti

Zdravlje 12. feb 202118:156 komentara
Izvor: Shutterstock

Naučnici su opisali lek kao potencijelnu prekretnicu u lečenju gojaznosti nakon istraživanja koje je pokazalo da bi mogao da smanjiti telesnu težinu do 20 odsto.

Rezultati velikog međunarodnog istraživanja, objavljeni u časopisu “New England Journal of Medicine”, pokazali su da je više od trećine osoba koje su uzimale lek semaglutid izgubilo više od petine telesne težine.

Povezane vesti

Studija koja je obuhvatila gotovo 2.000 osoba u 16 zemalja pokazala je i da je tri četvrtine onih koji su uzimali lek izgubilo više od deset odsto telesne težine.

Lek se trenutno koristi u lečenju dijabetesa i deluje tako da menja regulisanje apetita čime se smanjuje unos kalorija.

Jedna od autorki istraživanja Rejčel Baterman sa univerzitetskog Koledža London nazvala je studiju „velikom prekretnicom“.

„Nijedan drugi lek nije se približio ovome po nivou gubitka težine – to je stvarno prekretnica“, kaže Baterman.

„Prvi put se lekovima može postići nešto što je bilo moguće samo operativnim zahvatima kada je u pitanju gubitak težine“.

Dvejn Melor, dijetetičar sa medicinskog fakulteta Aston u engleskom gradu Birmingemu kazao je za BBC da lek predstavlja „korisnu opciju“.

Ali, upozorio je da „gubitak težine mora da prati i promena života i da svaki lek ili promena u načinu života mogu da budu praćeni potencijalnim rizicima i nuspojavama“.

Istraživanje britanskih naučnika ukazalo je na uticaj koji bi poboljšano lečenje gojaznosti moglo da ima na zdravstveni ishod niza bolesti od kovida-19, preko srčanih bolesti i dijabetesa tipa dva do karcinoma.

Britanski zdravstveni stručnjaci podvukli su vezu raširene gojaznosti i visoke smrtnosti tokom epidemije koronavirusa.

Sa više od 114.000 umrlih Velika Britanija je među najpogođenijim evropskim zemljama.
Podaci iz istraživanja podneti su regulatornom telu na odobrenje korišćenje semaglutida kao leka za gojaznost u Velikoj Britaniji, Evropskoj uniji i SAD.

 

Komentari

Vaš komentar