Studija: Naknadno soljenje hrane moglo bi da skrati životni vek

Zdravlje 15. jul 202222:00 > 22:435 komentara
Izvor: Shutterstock

Istraživači u Velikoj Britaniji otkrili su da je dodavanje soli jelu nakon što je pripremljeno povezano sa kraćim životnim vekom za 1.5 godina kod žena i 2.3 godine kod muškaraca.

Studija, objavljena u European Heart Journal, analizirala je više od 500.000 ljudi tokom devet godina.

Povezane vesti

Istraživanje je sprovedeno pomoću upitnika kako bi se saznalo koliko često su pojedinci dodavali so u jela. Takođe su prikupljeni uzorci urina, koje su istraživači upotrebili za procenu unosa soli.

Dok mnoge studije ispituju svakodnevni unos natrijuma iz soli, ova studija je posebno posmatrala dodatno soljenje i njegov dugoročni efekat na smrtnost.

Istraživači su analizirali smrtovnice kako bi odredili očekivani životni vek. Faktori kao što su indeks telesne mase (BMI), pol i rasa uzeti su u obzir, ali su postojala ograničenja: pojedinci angažovani za studiju bili su dobrovoljni učesnici i zbog toga nisu reprezentativni za ukupnu britansku populaciju, rekli su istraživači.

Učesnici u studiji koji su češće dodavali so takođe su pokazali da imaju viši BMI, manje vežbaju, konzumiraju više crvenog mesa i konzumiraju manje povrća i voća.

Istraživači nisu mogli da potvrde da je dodatna so povezana sa manje zdravim načinom života ili nižim socioekonomskim statusom. Studija je takođe pokazala da konzumiranje voća i povrća koji sadrže visok nivo kalijuma može da pomogne u suzbijanju efekata visokog unosa soli.

So je povezana sa stanjima poput bolesti srca, moždanog udara, visokog krvnog pritiska i karcinoma, kako je „Insider“ ranije pisao.

Natrijum je mineral koji je neophodan deo zdrave ishrane, posebno za pravilno funkcionisanje nerava i mišića. Ograničavanje prerađene hrane, upotreba proizvoda sa smanjenim sadržajem natrijuma i praćenje ishrane mogu da pomognu da budete sigurni da unosite optimalnu količinu, prenosi Index.hr.

Komentari

Vaš komentar