Studija: Očevi su pažljiviji prema ćerkama

Zdravlje 20. nov 202117:185 komentara
Shutterstock

Očevi su važne figure u životima svoje dece. Ali pokazalo se da više pažnje posvećuju svojim ćerkama, a njihovo ponašanje i mozak su pod uticajem pola njihove dece.

Studija u kojoj su učestvovala 52 oca sinova ili ćerki u periodu od jedne do dve godine došla je do neočekivanih rezultata.

Povezane vesti

Istraživači su posmatrali kako tate komuniciraju sa svojom decom i napravili magnetsku rezonancu njihovog mozga. Otkrili su da pol deteta ima direktan uticaj na to kako će izgledati odnos oca sa detetom.

Provođenje vremena sa tatom

Pre svega, očevi koji imaju ćerke više pevaju i zvižde. Očevi sinova uključeniji su u grubu i silovitu igru.

Očevi reagiraju na emocije

Tate više reaguju na srećna lica svojih ćerki. Sa druge strane, očevi sinova više su reagpvali na njihove neutralne izraze lica.

To može da znači da muškarci koji imaju ćerke više uživaju da vide sreču na licu svoje dece nego oni sa sinovima.

Razgovor sa ocem

Očevi sa svojom decom drugačije i razgovaraju. Sa svojim sinovima su fokusirani na postignuća, a u razgovoru sa ćerkama uočeno je da uključuju govor tela i emocije, pa se služe analitičkim jezikom.

Takva komunikacija može da dovede do nezadovoljstva telom kod devojaka, ali i da doprinese njihovom akademskom uspehu, prenosi Index.hr.

Pažnja

I na kraju, ali ne i najmanje važno, očevi su angažovaniji i više reaguju na ćerke nego na sinove. Takođe više pažnje posvećuju devojčicama i njihovoj tuzi.

To može da pomogne devojčicama da bolje razviju empatiju, ali dečaci mogu da postanu emocionalno zatvorene odrasle osobe.

Ljubav je odgovor

Naizgled mali detalji i radnje mogu da imaju ogroman uticaj na budućnost deteta.

Naravno, svaki roditelj bira način na koji će odgajati svoje dete, ali važno je zapamtiti da pol nije sve i da je ljubav mnogo važnija.

Komentari

Vaš komentar