Studija: Pad kognitivnih sposobnosti ne znači uvek da imate Alchajmerovu bolest

Zdravlje 14. jan 202221:001 komentar
Izvor: Shutterstock

Pad kognitivnih sposobnosti ne znači uvek da se radi o Alchajmerovoj bolesti, kažu stručnjaci.

Na prvi znak kognitivnih problema, ljude često brine da bi moglo da se radi o  Alchajmerovoj  bolesti, ali naučnici ističu da je pad kognitivnih sposobnosti, za pojedine, deo normalnog starenja.

Povezane vesti

Tim Univerziteta u Kembridžu uporedio je mozak ljudi sa smanjenom kognitivnom funkcijom koji nisu primetili probleme sa pamćenjem, nazvanih „kognitivno slabima“, sa mozgovima odraslih osoba sa blagim kognitivnim oštećenjem ili Alchajmerovom bolešću kao i sa mozgovima drugih zdravih odraslih osoba.

Mali broj ispitanika, koji su bili deo veće studije Kembridž Centra za starenje i neuronauku, bio je podvrgnut nizu kognitivnih testova, a naučnici su takođe pregledali njihovu moždanu strukturu MRI skeniranjem i moždanu aktivnost drugim testovima.

Studija, objavljena u časopisu „JNeurosci“, otkrila je da mozak kognitivno slabih odraslih osoba više nalikuje mozgu zdravih odraslih osoba od mozga odraslih sa Alchajmerovom bolešću ili blagim kognitivnim oštećenjem.

Ipak, na kognitivnim testovima postizali su rezultate poput odraslih osoba sa blagim kognitivnim oštećenjem.

Autori su zaključili da oslabljene kognitivne sposobnosti mogu da budu deo normalnog starenja i nisu uvek rani znak Alchajmerove bolesti.

Zaključili su da lošije kognitivne pokazatelje ne bi trebalo odmah tumačiti kao nedijagnostikovanu  Alchajmerovu bolesti.

Komentari

Vaš komentar