Studija pokazala da muškarci koji žive sami imaju veći rizik od upale

Zdravlje 15. jan 202222:0014 komentara
Shutterstock

Istraživanja su ranije pokazala da godine samačkog života mogu da imaju štetne posledice po zdravlje osobe, a nova studija pokazuje da bar jedan od tih uticaja može da bude posebno loš za muškarce.

Istraživanje je proučavalo uzorke krvi 4.835 učesnika iz „Copenhagen Aging and Midlife Biobank“ kako bi se ispitali nivoi upalnih procesa, prenosi CNN.

Povezane vesti

„Pronašli smo značajnu povezanost između prekida partnerstva ili godina samačkog života i problema sa upalama kod muškaraca“, rekla je dr Karolina Davidsen, naučna saradnica na Odeljenju za javno zdravlje na Univerzitetu u Kopenhagenu.

Ona je istakla da kod žena tako nešto nisu uočili.

Studija, objavljena u časopisu BMJ, razmatrala je i godine života samaca i broj raskida jer kraj značajnih veza često prate periodi samačkog života, napisali su istraživači.

Gledanje samo na razvode nije bilo dovoljno za praćenje gubitka partnerstva zbog sve većeg broja ljudi koji imaju značajne veze, ali se ne venčavaju, navodi studija.

„Veza između osećaja usamljenosti i štetnih uticaja na zdravlje je dobro dokumentovana“, rekao je dr Piter Libi, specijalista za kardiovaskularnu medicinu u „Brigham and Women’s Hospital“, koji nije bio uključen u studiju.

Ova studija jača vezu koju su stručnjaci videli između nervnog sistema i upale, što je značajan doprinos srčanim bolestima, rekao je dr Libi.

„Postoji sve veće razumevanje fundamentalnih veza između psihološkog stresa i bioloških varijabli povezanih sa upalom“, dodao je dr Libi.

Žene koje su učestvovale u studiji nisu pokazale tako jaku vezu između samačkog života i upale, ali je Davidsen primetio da bi to delom moglo da bude rezultat manjeg broja ženskih učesnika u poređenju sa muškim učesnicima uključenim u studiju.

„Nivoi upale kod učesnika bi takođe mogli da izgledaju drugačije da su mereni u starijim godinama, rekla je dr Davidsen.

Ona je dodala da je prosečna starost ispitanika bila je 54,5 godina, a moguće je da bi se uticaji raskida i godina koje su proveli sami nastavili kako su učesnici starili.

Komentari

Vaš komentar