Studija pokazala zašto je vakcinacija važna – i iz ugla onih koji su imali kovid

Zdravlje 23. apr 202123:00 > 23:164 komentara
Izvor: Shutterstock

Iako nam možda deluje da je normalnost nadohvat ruke nakon razorne pandemije, stručnjaci nastavljaju da se zalažu za više vakcinacija, posebno što novo istraživanje detaljno opisuje dugoročne posledice za one kojima je dijagnostikovan virus.

U najvećoj studiji o dugoročnim posledicama kovida-19 do sada, kako tvrde autori, naučnici sa Univerziteta Vašington otkrili su da su osobe koje su preležale kovid-19, u većem riziku od smrti i zdravstvenih komplikacija u periodu od šest meseci nakon dijagnoze, čak i ako su imali blaži oblik bolesti.

Povezane vesti

„Moramo da mislimo i na moguću zdravstenu krizu koju ovo može da prouzrokuje u narednim godinama”, rekao je dr Sanjaj Gupta za CNN.

Mnoge zemlje se bore da motivišu što više građana da se vakcinišu. Amerikanci imaju brojne kampanje, ali i dalje milioni Amerikanaca ne žele da se vakcinišu, a stručnjaci ističu da je potreban mnogo veći broj vakcinisanih da bi virus mogao da se kontroliše. Poslednje ankete pokazuju da će mladi ljudi pre da odbiju vakcinu nego stariji.

Studija iz Vašingtona pokazuje ono što mnogi stručnjaci tvrde od prošle godine – ne želite da obolite od kovida-19.

Između jednog i šest meseci od dijagnoze pacijenti sa kovidom-19 imaju 60 odsto veći rizik od smrti od pacijenata koji nikad nisu bili zaraženi koronavirusom. Pacijenti koji su preležali kovid takođe imaju 20 odsto šanse da će im u idućih šest meseci biti potrebna medicinska pomoć zbog zdravstvenih komplikacija.

Nažalost, lečenje dugotrajnog kovida je ograničeno i još uvek se ne zna dovoljno o tome. Dobre vesti su da osim što značajno smanjuje rizik od infekcije, vakcina verovatno štiti i od dugotrajnih simptoma.

Komentari

Vaš komentar